Bojdeuca lui Creangă, primul muzeu literar din România, se închide pentru restaurare în 2022

Bojdeuca lui Creangă, primul muzeu literar din România, va putea fi vizitat gratuit pentru ultima dată înainte de începerea lucrărilor de restaurare pe 4 ianuarie 2022, informează conducerea Muzeului.

Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, cu peste 50.000 de vizitatori pe an.

Lucrările de restaurare și securizare vor fi demarate începând cu ianuarie 2022 pentru o perioadă de 24 de luni, și vor include acțiuni de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și a traseului pietonal din incintă, precum și reamenajarea spațiului și refacerea sistemului de iluminat.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Ion Creangă a trăit în casa cu trei odăi, acoperită cu stuh din vara anului 1872 și până la moarte. Pentru o scurtă perioadă de timp în anul 1876, a locuit aici și poetul Mihai Eminescu.

De-a lungul timpului au avut loc mai multe acțiuni conservare a locuinței marelui scriitor, ultima acțiune amplă de restaurare a avut loc în anul 1984.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

 

Comentarii Facebook


Știri recente