Bogăție spirituală la Veneția de Sus

Satele transilvane păstrează și astăzi, în pofida vremurilor dificile, dragostea față de trecut și de înaintași, dar și față de cele sfinte și de semeni. În aceste sate, adesea catalogate pe nedrept ca și „părăsite”, găsim comunități vii, unde biserica este inima și centrul multora dintre activități. O astfel de parohie este și Veneția de Sus, din județul Brașov, comunitate ce se mândrește cu o biserică unică în Ardeal.

Despre vechea localitate așezată între Municipiul Făgăraș și localitatea Hoghiz, despre satul cu nume celebru ce ne poartă gândul spre orașul „plutitor” din peninsula italiană, nu sunt la îndemână prea multe date istorice. Curiozitatea legată de numele satului Veneția de Sus a născut în mulți întrebări despre originile acestui nume, probabil unic în țară. Fără nici o legătură cu „orașul gondolelor”, localitatea brașoveană, asemenea Veneției de Jos, satul învecinat și care ne deschide drumul spre Veneția de Sus, și-a primit numele de la râul ce străbate această vatră sătească. „Pietrele de la acest râu aveau o culoare vineție. De fapt, localitatea era cunoscută inițial chiar sub numele de „Vineția de Sus”, iar mai târziu a primit actualul nume”, ne-a explicat preotul paroh de la Veneția de Sus, părintele Laurențiu Oană.

Dacă prea multe informații istorice nu prea avem despre Veneția de Sus, găsim aici un monument istoric unic în Transilvania, un lăcaș de cult ce dă mărturie despre vechimea românilor din această așezare umană. Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Veneția de Sus este unică pentru arhitectura ei deosebită, apropiată mai mult stilului brâncovenesc și mai puțin celui întâlnit bisericilor din Ardeal. Informațiile despre timpurile și împrejurările în care a fost zidită biserica lipsesc și ele, lăsând loc presupunerilor. Nu este greu, totuși, să ne dăm seama că locuitorii de aici și-au dorit foarte mult această biserică și că au depus multă jertfă pentru a-și vedea visul împlinit.

Proiecte pentru copii

Primele informații despre biserică ne spun că pictura a fost realizată la 1776, de ierodiaconul Constandin din Brațov, iar actualul turn a fost ridicat la 1830. Probabil că zidirea a avut loc cu mult timp înainte, date fiind vremurile și posibilitățile comunității. Ceea ce a impresionat însă cel mai mult la Veneția de Sus a fost viața comunității. Deși o localitate mică, credincioșii au găsit mijloacele necesare pentru a-și renova biserica. Și aceasta pentru că lăcașul de cult este mândria lor, dar și locul unde, pe lângă slujbele religioase, au loc și alte activități legate de parohie. Astfel, părintele paroh Laurențiu Oană ne-a explicat că tinerii și copiii din sat sunt angrenați în diferite acțiuni și programe. De pildă, înainte de Crăciun, au avut loc ample pregătiri pentru tradiționalul concert de colinde al copiilor. Proiectele catehetice ale Patriarhiei Române au fost implementate și la Veneția de Sus. Copiii au beneficiat de programele din cadrul proiectelor „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege Școala!”, iar participanții la concursul „Copilul învață iubirea lui Hristos” au primit un premiu special. „Din păcate, încep să se piardă tradițiile populare din satul nostru. Până acum câțiva ani, tinerii respectau obiceiurile de la mari sărbători, dar acum e mai greu să continuăm aceste frumoase tradiții”, ne-a mai spus părintele Oană.

Între proiectele de viitor ale parohiei se află și realizarea unei colecții muzeografice, pentru care s-au adunat deja câteva obiecte populare vechi, cum ar fi unelte de țesut sau costume tradiționale.

Grija cea mare a parohiei a fost, însă, restaurarea bisericii. Lucrările au început de mai bine de cinci ani, pe când păstorea aici părintele Laurențiu Broscățean. Actualul paroh a continuat lucrările, prin care s-a finalizat restaurarea picturii, s-au înlocuit catapeteasma, strănile și parchetul, iar la exterior s-a refăcut acoperișul și fațada, și s-au făcut izolații și alte lucrări de amenajare. Binecuvântarea acestor lucrări a avut loc la 21 octombire 2012, când Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a liturghisit aici și a târnosit lăcașul de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente