Boboteaza ne amintește și de botezul poporului român, spune Patriarhul. Ne creștinam pe când ne formam ca popor

Patriarhul Daniel a afirmat joi că sărbătoarea Botezului Domnului este „un prilej să ne aducem aminte și de botezul poporului român”. Preafericirea Sa a menționat: „Ne-am născut în istorie ca popor nou, pe când ne creștinam”.

În predica sa, Patriarhul a subliniat că, prin botez, creștinul este înfiat de Dumnezeu prin iubirea din sânul Sfintei Treimi, arătată ca unire nedespărțită la Botezul Domnului în râul Iordan.

„Deci fiecare botez nou este o bucurie pentru Biserică, pentru familie, pentru popor, pentru că se face în numele, sau în prezența iubirii sfințitoare și mântuitoare a Sfintei Treimi”, a explicat Patriarhul României.

„Prin botez se extinde Biserica lui Hristos spațial, geografic – de la poporul evreu la toate popoarele care au crezut sau cred în Iisus Hristos; de asemenea, se extinde Biserica de-a lungul veacurilor, din generație în generație, prin cei care se botează”, a adăugat Preafericirea Sa.

Popoarele din jur au fost creștinate de către conducătorii lor, a spus Patriarhul, dar „poporul român nu are un an al creștinării sale, pentru că aceasta a fost una lentă și profundă, venită de jos în sus”.

„De aceea, în fiecare an, la Botezul Domnului, când ne amintim și de botezul propriu, sau personal, e bine să ne amintim și de faptul că noi, poporul român, ne-am născut în istorie ca popor nou, pe când ne creștinam. Sau ne creștinam, ne botezam pe când ne-am format ca popor nou din geto-daci și romani.”

„Deci Botezul Domnului este un prilej deosebit de bucurie, de binecuvântare. De aceea, credincioșii se bucură când primesc Agheasma Mare și când, opt zile după sărbătoarea Botezului Domnului, continuă să guste dimineața, înainte de mâncare, din această apă sfințită în care se arată prezența iubitoare a Preasfintei Treimi. E o prezență iubitoare, vindecătoare, curățitoare și sfințitoare, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel în încheierea predicii de Bobotează.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente