Boboteaza la Catedrala mitropolitană din Iași

Continuând bucuria prilejuită de marele praznic al Nașterii Domnului, peste o mie de credincioși ieșeni s-au adunat ieri la Catedrala mitropolitană pentru a sărbători Botezul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, în cadrul căreia, conform rânduielii liturgice, a fost săvârșită și slujba Aghezmei Mari, a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un ales sobor de preoți și diaconi, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Ca în fiecare an, peste o mie de ieșeni au participat la slujba de Bobotează de la Catedrala mitropolitană, pentru a duce la casele lor Agheazma cea Mare, sfințită de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, oficiată în Catedrala mitropolitană, după citirea Evangheliei praznicului, de la Matei, capitolul III, versetele 13-17, IPS Teofan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat ce înseamnă pentru umanitate Botezul Domnului de la râul Iordanului: „Suntem în ziua de mare sărbătoare închinată evenimentului celui mare și cu adâncime de taină, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos de la râul Iordanului. Astăzi sărbătorim Boboteaza și începutul propovăduirii de pocăință și de mântuire împlinite de Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, când bunătatea și iubirea lui Dumnezeu se arată la râul Iordanului prin mărturia Tatălui, prin Botezul Fiului și prin coborârea Duhului Sfânt. Botezul Domnului la râul Iordanului nu este altceva decât arătarea lui Dumnezeu cel în Treime lăudat, în bunătatea și în iubirea Sa către oameni, iar botezul nostru, al creștinilor, este tocmai loc făcut în sufletul nostru pentru ca aceeași Sfântă și Dumnezeiască Treime, prin harul Duhului celui Sfânt, să se arate nouă și lumii. Și nu este rugăciune mai intensă a Bisericii și a fiecărui creștin decât aceea ca Duhul Sfânt, Mângâietorul, să se coboare peste noi, iar Preasfânta și Dumnezeiasca Treime să ne curățească și să ne tămăduiască sufletele noastre. În același timp, Botezul Domnului la râul Iordanului s-a făcut pentru ca Dumnezeu să dobândească Sieși popor ales, adică toți aceia care, prin botezul în numele Sfintei Treimi, doresc să fie cu Hristos, în Hristos și prin Hristos Domnul. Sfântul Apostol Pavel spune în acest sens: „Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat” și tot el mărturisește că prin Botez ne altoim cu Hristos prin asemănarea morții Lui, devenind un duh cu El”.

Slujba sfințirii celei mari a apei

După citirea rugăciunii amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de întreg soborul slujitorilor, a ieșit pe platoul din fața Catedralei mitropolitane din Iași, în glasul clopotelor și a troparelor specifice praznicului Botezului Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Înainte de sfințirea cea mare a apei, IPS Teofan a adresat câteva îndemnuri duhovnicești credincioșilor prezenți: „Sper că veți pleca astăzi la casele voastre nu doar cu conștiința că ați împlinit o datorie frumoasă de Bobotează și că ați luat apă sfântă, ci și cu certitudinea că v-ați hrănit duhovnicește în toată această perioadă cu o pâine și cu o apă deosebită. Această apă a numit-o Sfântul Apostol Pavel în textul citit astăzi „apa cea duhovnicească”, din care suntem chemați să bem noi toți, creștinii ortodocși botezați în numele Sfintei Treimi, iar această apă duhovnicească izvorăște din piatra cea duhovnicească – Hristos Domnul. Așadar, ați venit astăzi la biserică și ați participat la Dumnezeiasca Liturghie, primind apa cea binecuvântată, pentru a-L primi pe Hristos Dumnezeu-Omul în viețile voastre și în casele voastre”. A urmat apoi săvârșirea sfințirii celei mari a apei, care a conținut un șir de rugăciuni însoțite de trei invocări de pogorâre a Duhului Sfânt peste apa care avea să fie împărțită credincioșilor, pentru ca lucrarea cea curățitoare a Treimii Celei mai presus de fire să se pogoare peste apă și să-i dăruiască ei „harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului”. După sfințirea apei, IPS Teofan a binecuvântat credincioșii aflați pe două rânduri în curtea Catedralei, stropindu-i cu apă sfințită.

La final, toți credincioșii prezenți au putut lua cu bucurie Agheazmă Mare din cele 12 butoaie din lemn de brad, fiecare cu capacitatea de 1.000 de litri, lângă care s-a aflat o sfântă cruce din gheață, împodobită cu trandafiri, înaltă de 2 metri. Totodată, au fost sfințite cu agheazmă chiliile și încăperile Centrului eparhial Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente