Boboteaza în Ţara Sfântă

Zilele acestea creştinii ortodocşi din​ Patriarhia Ierusalimului​ şi din toată Palestina sărbător​esc​ ​PrazniculBotezului Domnului (​conform Calendarului iulian).

În Ajunul Bobotezei, luni, 18 ianuarie 2016,​ Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a mers la Râul Iordan, la locul​istoric al ​Botezului Domnului, şi a săvârşit Sfinţirea cea mare a apeişi apoi a aruncat Sfânta Cruce în apele Iordanului. Mai multe grupuri de pelerini români aflaţi în Ţară Sfânta în aceste zile​au fost prezenţi la slujbă, iar apoi au fost binecuvântaţi cu apă din Iordan.

​Din soborul de slujitori a făcut parte şi reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Arhim. Teofil Anăstăsoaie.

În apropierea acestui loc sfânt unde Sf. Ioan Botezătorul a propovăduit pocăinţa şi l-a botezat cu apă pe Domnul Hristos, a funcţionat până în anii 1970 Schitul Românesc de la Iordan, în care a slujit o vreme şi Sf. Cuv. Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ. Astăzi, schitul românesc de pe malul Iordanului este închis, zona respectivă fiind minată de armata israeliană, în urma Războiului de ​6 zile din 1967.​

După încheierea ceremoniei de pe malul Iordanului, pelerinii români au mers la Aşezământul Românesc de la Ierihon, unde un sobor de preoţi români condus de Superiorul Aşezămintelor Româneşti din Ţara Sfântă, Arhim. Teofil Anăstăsoaie, au săvârşit în limba română slujba Aghiasmei Mari şi i-au binecuvântat pe toţi cei prezenţi.

În ziua Bobotezei, marţi, 19 ianuarie 2016, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului ​şi a toată Palestina, înconjurat de un sobor de arhierei membri ai Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, a slujit în Biserica Sfântului Mormânt unde a fost săvârşită Sfinţirea Mare a Apei şi Sf. Liturghie.

Pelerinii români prezenţi aici au ascultat în limba română Sfânta Evanghelie şi au rostit împreună rugăciuni cerând lui Dumnezeu să reverse binecuvântarea Iordanului asupra tuturor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…