Boboteaza în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Biserica Ortodoxă sărbătorește mâine, 6 decembrie, praznicul Botezului Domnului. În bisericile din Mitropolia Moldovei și Bucovinei se va oficia Agheazma Mare n cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare. După sfințirea cea mare a apei, credincioșii vor putea lua Agheazma Mare, care va putea fi gustată în fiecare dimineață, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie, inclusiv, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Ieșenii sunt așteptați mâine la Catedrala mitropolitană din Iași pentru a participa la slujba Aghezmei Mari, care va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare.

Astăzi, în ajunul Bobotezei, după Sfânta Liturghie, se va săvârși slujba Aghezmei Mari. „La final, vom merge cu Agheazma Mare la reședința Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la reședința Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și la chiliile viețuitorilor din incinta Centrului eparhial pentru a le stropi cu Agheazmă Mare”, a spus arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași. Astăzi, de la ora 16:00, se va oficia Vecernia mare unită cu Litia. Mâine-dimineață, de la ora 7:00, vor fi oficiate Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. „Anul acesta, Boboteaza cade într-o zi de duminică. De aceea, Tipicul arată că ziua de vineri (n.r. ieri) este o zi aliturgică în care se citesc Ceasurile împărătești. Sâmbătă (n.r. astăzi), în ajunul Bobotezei, se va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Astfel, anul acesta, de Bobotează, se va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare”, a explicat arhim. Dosoftei Șcheul.

Agheazmă Mare, timp de opt zile la Catedrala mitropolitană din Iași

După rugăciunea Amvonului, se va ieși în procesiune din Catedrala mitropolitană. Pe treptele din fața sfântului lăcaș va fi pregătită o masă pentru oficierea Aghezmei Mari. „Pe platoul din fața catedralei au fost pregătite 12 butoaie cu apă care va fi sfințită în cadrul slujbei Aghezmei Mari, care va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, alături de soborul de preoți și diaconi. După cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei va stropi cu Agheazma Mare credincioșii care vor participa la această slujbă. Pentru buna derulare a acestei slujbe, rugăm credincioșii să aibă răbdare la rândul care se va forma, pentru că vom avea Agheazmă Mare pentru toată lumea. Credincioșii vor putea lua Agheazmă Mare timp de opt zile din Catedrala mitropolitană din Iași”, a adăugat arhim. Dosoftei Șcheul. Sfințirea mare a apei din ziua de 6 ianuarie amintește de momentul Botezului Domnului de către Sfântul Ioan în Iordan. În casele credincioșilor, Agheazma se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. Credincioșii vor gusta din Agheazma Mare în fiecare dimineață, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie, inclusiv. În timpul anului, Agheazma Mare se ia după Taina Spovedaniei, la sfatul duhovnicului, dacă nu se dă Sfânta Împărtășanie.

Cruci de gheață la Onești

Slujba Aghezmei Mari va fi oficiată la Onești astăzi și mâine în fața Catedralei „Pogorârea Sfântului Duh”. După cum ne-a relalat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești, cu acest prilej vor fi pregătite mai multe cruci de gheață de către enoriașii din parohie. „La Onești vom avea bucuria să-i oferim din nou Celui ce S-a arătat și lumea a luminat crucile noastre de gheață. Crucea de gheață arată una dintre valorile pe care Dumnezeu le-a rânduit și de care noi să ne bucurăm pe pământ. Grupurile de credincioși au plecat să caute locurile cele mai potrivite de unde să scoatem gheața pentru crucile din ziua de Bobotează. Îl vom ruga pe Domnul Hristos să ne binecuvânteze, să ne sfințească și să ridice păcatele noastre când ne vom ruga în fața crucilor de gheață de la Onești. Am dorit ca echipele de credincioși care cunosc locurile potrivite unde poate fi găsită gheața cea mai groasă să lucreze la confecționarea crucilor tradiționale de Bobotează. Gheața va fi adusă sub formă de calupuri mari, pentru ca ulterior să fie sculptate crucile în curtea catedralei. Crucile de gheață vor fi stropite cu Agheazmă Mare, care va fi oficiată astăzi după Sfânta Liturghie. Apoi se va continua binecuvântarea caselor credincioșilor”, a amintit pr. protopop Constantin Alupei.

Hram la Mănăstirea Horaița din județul Neamț

Biserica mare a Mănăstirii Horaița, din județul Neamț, închinată Botezului Domnului, va îmbrăca mâine straie de sărbătoare. În această seară, de la ora 18:00, se va oficia Privegherea, iar mâine- dimineață programul liturgic va continua cu Ceasurile, Acatistul și Sfânta Liturghie. Slujba Aghezmei Mari va fi oficiată la fântâna din incinta așezării monahale. „Așteptăm un număr mare de credincioși la această sărbătoare deosebită pentru mănăstirea noastră. Întrucât vremea este prielnică, iar temperaturile sunt mai ridicate, drumul către Mănăstirea Horaița este practicabil”, a explicat ierom. Vasile Rubin, starețul Mănăstirii Horaița. La Mănăstirea Horaița se poate ajunge pe pe drumul național 15C Piatra Neamț-Tg. Neamț. Din dreptul localității Dobreni se mai parcurg 15 kilometri pe drumul județean 156A, prin localitățile Negrești și Poiana.

Slujiri arhierești în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În ziua prăznuirii Botezului Domnului, Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași, iar IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va sluji la Catedrala arhiepiscopală din Suceava. PS Corneliu, Episcopul Hușilor, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Huși, iar PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va sluji la Biserica Precista din Bacău.

Comentarii Facebook


Știri recente