Boboteaza în inima Transilvaniei

Praznicul Bobotezei a adunat câteva mii de sibieni în Piața Mare din inima cetății transilvane, pentru a participa la Slujba de sfințire a apei și pentru a primi, la final, Agheasmă Mare. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, pe o scenă amenajată de autoritățile locale în Piața Mare, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Înainte de slujba de sfințire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană, în prezența a sute de credincioși, autorități locale și județene, reprezentanții Armatei și Jandarmeriei, iar în soborul de preoți s-au aflat slujitorii lăcașului de cult, precum și profesori de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu.

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu, soborul de preoți și credincioșii au mers în procesiune spre Piața Mare, purtând prapuri, icoana praznicului și cântând troparul Bobotezei. La orele 12:00, toți preoții din oraș, împreună cu Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, l-au întâmpinat pe ierarh pe scena din Piața Mare, după care a urmat Slujba de sfințire a apei. Peste 11.000 de litri de apă s-au pregătit pentru această zi de mare binecuvântare, iar credincioșilor le-au fost împărțite 7.000 de sticle cu Agheasmă Mare. Credincioșii au avut posibilitatea de a lua apă sfințită și din cele 12 butoaie așezate în Piața Mare.

„Prin sfințire, apa devine suport al vieții spirituale”

IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor prezenți despre însemnătatea deosebită a Bobotezei, praznicul prin care cinstim arătarea Sfintei Treimi la Iordan. „Înainte ca Mântuitorul Iisus Hristos să-Și înceapă activitatea Sa, era nevoie de o confirmare din Cer a dumnezeirii Sale. Praznicul de astăzi se numește și Arătarea Domnului. Pe parcursul Vechiului Testament, Dumnezeu S-a descoperit în diferite forme, dar acum, Sfânta Treime se arată pe pământ în mod iconic: Fiul se află în apa Iordanului, Duhul Sfânt se pogoară peste El în chip de porumbel, iar glasul Tatălui confirmă din Cer că „Acesta este Fiul Meu Cel Preaiubit””, a spus IPS Laurențiu.

Ierarhul a subliniat bogăția darurilor duhovnicești pe care ni le aduc gustarea și stropirea cu Agheasmă Mare, prin care ne sfințim trupurile și sufletele, precum și casele noastre. Părintele Mitropolit a subliniat unicitatea Sfântului Botez care nu trebuie confundat cu stropirea cu Agheasmă Mare și i-a îndemnat pe credincioși să păstreze cu mare cinste și să consume cu multă credință apa sfințită la Bobotează.

„Dacă Dumnezeu a lăsat apa ca principiu al vieții, fără de care nu putem exista, iată că acum apa își schimbă finalitatea și devine suport al vieții spirituale, întărire în credință și prin ea ni se împărtășesc harul și binecuvântarea lui Dumnezeu pentru a ne întări viața noastră creștinească”, a mai spus IPS Laurențiu.

Pentru credincioșii care nu au ajuns în Piața Mare, au fost pregătite butoaie cu apă sfințită la Catedrala mitropolitană.

Comentarii Facebook


Știri recente