Boboteaza a adunat sute de credincioși pe malul Siretului

Urmând tradiției ultimilor ani, sute de credincioși din orașul Siret, Protopopiatul Rădăuți, s-au adunat în ziua marelui praznic al Botezului Domnului pe malul râului Siret, unde un sobor de preoți a oficiat slujba sfințirii celei mari a apei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Duminică, 6 ianuarie 2013, când Biserica Ortodoxă Română a serbat Botezul Domnului, enoriașii mai multor parohii din orașul sucevean Siret, după oficierea Sfintei Liturghii, s-au adunat în centrul orașului, de unde, purtând în mâini prapuri și icoane, au pornit spre malul râului Siret, pentru a participa la slujba sfințirii celei mari a apei. Din soborul preoților slujitori au făcut parte pr. Ioan Hapenciuc de la Biserica „Sfânta Treime” – Siret, pr. Daniel Merlă de la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – Siret, pr. Cristian Melniciuc, misionar de caritate în cadrul Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, dar și pr. Dorin Puiuleț de la parohia Băncești și pr. Dorin Petrasuc de la parohia Negostina.

Mai multe detalii despre tradiția de Bobotează din orașul Siret ne-a oferit pr. Daniel Merlă, slujitor la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”: „Sărbătoarea Botezului Domnului în orașul Siret are o importanță aparte pentru întreaga noastră comunitate. Aici există o tradiție de ani buni de zile, potrivit căreia parohiile locale se adună în centrul orașului pentru a participa la un mic pelerinaj pe malul râului Siret, unde are loc slujba de sfințire a apei, lângă o cruce din gheață. Este un exemplu de dragoste frățească și de comuniune între credincioșii care participă an de an în număr foarte mare. Cuvântul de învățătură a fost ținut în acest an de pr. Dorin Puiuleț de la parohia Băncești, profesor titular la Liceul „Lațcu Vodă” din Siret, care a explicat din punct de vedere teologic sensul profund al Epifaniei sau Teofaniei. Tot sfinția sa a explicat că, de Bobotează, nu numai omul se sfințește, ci și toată firea, tot ceea ce-l înconjoară pe om, toată natura. În finalul cuvântului de învățătură rostit, a fost explicată expresia scripturistică a Sfântului Ioan Botezătorul „Iată, Mielul lui Dumnezeu” prin care se arată că Fiul lui Dumnezeu se aduce pe Sine ca jertfă pentru mântuirea noastră”.

La slujbă au participat și reprezentanți ai instituțiilor din Siret, oficialități locale, în frunte cu primarul Adrian Popoiu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…