BNR omagiază împlinirea a cinci secole de la redactarea celui mai vechi document păstrat scris în limba română

Banca Naţională a României va lansa luni în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, cel mai vechi document păstrat scris în limba română.

Scrisoarea a fost redactată, probabil în 29-30 iunie 1521, de negustorul Neacșu Lupu din Câmpulung. A fost adresată primarului Braşovului, Hans Benkner, şi evidenţiază relațiile strânse dintre negustorii sași brașoveni și cei din Moldova și Țara Românească.

Documentul a fost descoperit în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov.

Aversul monedei redă o imagine a Casei Sfatului din Brașov, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2021”.

Reversul monedei prezintă un fragment din textul Scrisorii lui Neacșu din Câmpulung, inscripția circulară „SCRISOAREA LUI NEACSU DIN CAMPULUNG” și anul „1521” plasat într-un sigiliu.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 450,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale ale Băncii Naţionale a României.

Sursă foto: BNR

Comentarii Facebook


Știri recente