BNR îl omagiază pe Regele Mihai printr-o emisiune numismatică

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 25 octombrie 2021, o emisiune numismatică cu tema 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României și o replică proof după medalia jubiliară Ardealul Nostru.

Atât replica proof, cât şi emisiunea numismatică cuprind chipul Regelui Mihai I al României.

Emisiunea numismatică

Potrivit unui comunicat emis de BNR, moneda din aur dedicată centenarului naşterii regelui are următoarele caracteristici:

  • Aversul redă corpul central al Palatului Regal din București, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „500 LEI” și anul de emisiune „2021”.
  • Reversul prezintă portretul Regelui Mihai I al României și inscripțiile în arc de cerc ,,REGELE MIHAI I” și ,,100 DE ANI DE LA NASTERE”.

Replica proof

Aversul relpicii după medalia jubiliară Ardealul Nostru reprezintă efigiile regilor Mihai I și Ferdinand I și a domnitorului Mihai Viteazul, suprapuse și orientate către stânga.

De jur împrejurul efigiilor se află gravat cu litere majuscule textul „ARDEALUL NOSTRU” şi anii „1601 – 1918 – 1944”. În partea dreaptă, jos, se află litera ,,R” de la ,,replică”.

Reversul are gravat în mijloc un cap de acvilă heraldică românească, având în partea de jos scris textul „ROMANIA”.

De jur împrejur sunt reprezentate stemele celor 11 judeţe din Transilvania de Nord, redobândită în anul 1944.

Medalia jubiliară Ardealul Nostru a fost emisă în data de 15 ianuarie 1945, cu scopul de „a încrusta în aur evocator ziua dezrobirii Ardealului de Nord și pentru a transmite și a se moșteni din generație în generație amintirea concretă a acelor pagini de istorie”. A fost emisă pentru a comemora eliberarea celor 11 județe din Ardealul de Nord încorporate de Ungaria, în urma Dictatului de la Viena, de la 30 august 1940.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

Foto credit: BNR

Comentarii Facebook


Știri recente