Bisericile Sfântului Teodor Tiron

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este pomenit duminica aceasta în calendarul ortodox. A trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. S-a născut în Siria și a fost soldat de seamă în armata romană în legiunea Tironilor, formată din ostași tineri. De aici îi vine și numele de Teodor Tiron. Pentru credința sa în Hristos a fost martirizat.

Sfântul este și ocrotitor spiritual al unor biserici din țară și fragmente din moaștele sale se află în mai multe locuri din România.

Biserica „Sfântul Gheorghe” – Vechi -foto- este unul din lăcașurile de cult cu tradiție din București care se află sub ocrotirea sa.

Sfântul Teodor este ocrotitor al unor biserici de lemn din țară, monumente istorice, de o vechime și frumusețe incontestabile. Potrivit TRINITAS TV, printe ele se numără biserica din Brătești – Oradea care datează din 1738, biserica de lemn din Rieni – Oradea care a fost construită la 1754; biserica din Băgău, județul Alba, ce datează din anul 1733; biserica de lemn din Cocârceni – Buzău, dar și biserica din Cândești Vale – Dâmbovița, construită în jurul anului 1713.

În Capitală, un fragment din moaștele martirului se află și la capela Spitalului Munposan ’94.

Sfântul Teodor Tiron este pomenit de Biserica noastră și în prima sâmbătă a Postului Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente