Bisericile albaneze aflate în ruină ar putea deveni un magnet turistic, spun experţii

Multe bisericii ortodoxe albaneze cu vechime se află în ruine de decenii, dar au potenţialul de a atrage turişti, spun unii experţi.

Guvernul și Biserica Ortodoxă din Albania au început să restaureze unele dintre lăcaşurile de cult din sudul țării care datează din perioada bizantină sau chiar mai târziu, informează Reuters.

Albania a devenit un stat funcțional după primul război mondial. A devenit stat comunist după cel de-al doilea război mondial, dar a îmbrățișat democrația în 1990 și aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Biserica post-bizantină Sfântul Atanasie din Leshnice este un exemplu de lăcaş de cult aflat în ruine. Frescele sale ‘văd’ stelele din luna mai a anului trecut, când acoperișul a cedat și peretele sudic a căzut. Biserica are folii de plastic peste zidurile sale pentru protejarea acestora, în timp ce resturi cu părți ale frescelor sunt aşezate într-o parte.

În Albania, mai mult de 60% dintre albanezi sunt musulmani, iar restul sunt creștini.

Biserica din Leshnice este pictată cu chipuri de sfinți în halouri de aur și scene biblice în albastru închis și roșu. Lăcaşul de cult datează din 1797, dar frescele de dedesubt sugerează că este mai veche.

Biserica din Labova, închinată Sfintei Cruci, este un exemplu de lăcaş ortodox de închinare pentru care s-a reuşit accesarea unui proiect de restaurare. În acest scop, renumele şi aşezarea geografică într-un sat au contat foarte mult.

Lăcaşul de cult este faimos pentru crucea sa din aur solid, cântărind 0, 8 kg, şi lemn sculptat din crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos. Aceasta a fost un dar din partea Împăratului Justinian I, spun doi cercetători. Crucea a dispărut în 1989 și nu a mai fost găsită.

Foto Credit: Florion Goga / Reuters

Comentarii Facebook


Știri recente