La sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești, nenumărate biserici își sărbătoresc hramul. De asemenea, în această zi a fost serbată și Ziua Jandarmeriei Române.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai mai multor biserici de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În municipiul Cluj-Napoca, biserica din Dâmbu Rotund poartă acest hram. Credincioșii au luat parte încă din ajun la slujba Vecerniei, urmată de Priveghere. În ziua hramului a fost oficiată Sfânta Liturghie, la care au participat credincioșii parohiei și aproximativ 50 de copii de la grădinițele din împrejurimi.
„Parohia s-a înființat în 1936, prin părintele Relea, care a fost primul paroh, apoi a urmat o perioadă de trei ani până când s-a cumpărat un teren pe strada Banatului pe vremea aceea, acum strada Corneliu Coposu, și în 1939, pe acel teren, a început construcția unei biserici. A venit războiul, biserica a rămas la nivel de centură până prin 1957, când a fost reluată construcția. A fost finalizată cu pictură, cu tot, în 1973, când a fost și sfințită de regretatul ierarh, Înaltpreasfințitul Teofil”, a precizat parohul Augustin Bora.
Apoi, în anul 1991, odată cu creșterea numărului de credincioși a început o lucrare de extindere a bisericii, pentru că nu mai corespundea nevoilor credincioșilor, iar lucrarea a durat până în anul 1998, a adăugat pr. Augustin Bora. În prezent, în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Dâmbu Rotund se află în construcție o casă parohială și un centru pentru tineret, după cum .
Sărbătoare în cartierul Mărăști
Un alt lăcaș din Cluj-Napoca cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” este situat în cartierul Mărăști, pe strada Dâmboviței. Parohia a fost înființată în 2000, atunci fiind numit paroh Liviu Cosma. În 2001, pe terenul din apropierea complexului „Expo Transilvania” s-a construit o bisericuță de lemn, unde s-a slujit până în 2011. În anul 2004 s-a pus piatra de temelie pentru biserica din zid, iar lucrările au fost binecuvântate în vara anului 2011, de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Potrivit pr. Liviu Cosma, biserica se află încă în construcție, exteriorul fiind finalizat în proporție de 90 la sută, iar în interior urmează să se realizeze pictura.
Hram la Institutul de Transplant Renal
Capela Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca și-a sărbătorit, ieri, hramul, aici fiind oficiată Sfânta Liturghie în sobor de preoți. A fost, de asemenea, oficiată o slujbă de mulțumire, cu ocazia aniversării onomasticii prof. dr. Mihai Luncan, ctitorul acestui locaș de rugăciune. Capela Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca a fost înființată în urmă cu 10 ani.
„În urmă cu 10 ani, mai exact în primăvara anului 2004, s-au pus bazele acestei capele, chiar în incinta Institutului, și este oferită exclusiv bolnavilor internați aici. Ea a fost binecuvântată în primăvara anului 2004 de către Preasfințitul Episcop vicar Vasile Someșanul, iar de atunci, în fiecare duminică și în sărbători, cât și în timpul săptămânii, aici, în capela Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca, săvârșim toate slujbele și rugăciunile din timpul anului liturgic” a precizat pr. Avram Simișdean.
Sărbătoare la Beclean
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Beclean și-a cinstit în mod deosebit hramul, Sfânta Liturghie fiind oficiată în sobor de preoți. Biserica veche a Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Beclean a fost construită în anul 1804 și a fost dărâmată în 1970. Biserica nouă a fost construită pe vechiul amplasament, a fost pictată și, ulterior, sfințită în 1979 de vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu. De atunci s-au realizat la biserică o serie de lucrări de reparație și renovare exterioară, conform parohului Vasile Cherhaț care a adăugat că, pe viitor, se dorește restaurarea picturii aflată în stare avansată de degradare.
Hram la Săpânța-Peri
Mănăstirea Săpânța-Peri, din județul Maramureș, și-a serbat ieri hramul, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Istorica mănăstire de călugări de pe malul drept al Tisei, ctitorită în vremea lui Dragoș Vodă, a fost un important centru de spiritualitate și cultură, unde s-au aflat vechi monumente de limba română. La mănăstire a fost și locul unde a rezidat Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, întemnițat în cetatea Hust, eliberat în 1705, revenit ca Episcop al Maramureșului după ani de temniță sub habsburgi, ca apărător al Ortodoxiei, prăznuit pe 24 aprilie.
Noul așezământ, înălțat pe malul stâng al Tisei, din 1997, de pr. Grigore Luțai, găzduiește în prezent o obște de maici, stareță fiind monahia Agnia Ciuban.
Demisolul bisericii a fost sfințit pe 31 august de Înaltpreasfințitul Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, alături de alți ierarhi.
În data de 10 septembrie 2003, mănăstirea a fost vizitată de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist și de vrednicul de pomenire Petros al VII-lea, papă și patriarh al Alexandriei și a întregii Africi. Mănăstirea a primit, pe 30 iunie 2012, vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.