Biserici și mănăstiri din Oltenia închinate Sfinților Trei Ierarhi

Sfinții Trei Ierarhi au fost cinstiți și în Biserica „Postelnicu Fir” din Craiova, care și-a serbat cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu pr. Grigore Vulcănescu, parohul sfântului lăcaș și consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Tot în această zi, Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea vâlceană Gruiul Lupului a îmbrăcat haina de sărbătoare de praznicul Sfinților Trei Ierarhi. Cu acest prilej, sute de credincioși veniți din toată țara au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de către arhim. Laurențiu Popa, starețul Mănăstirii Stănișoara, împreună cu un sobor de peste 30 de preoți și diaconi, la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, din comuna Racovița, jud. Vâlcea.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de psalți, membri ai Corului „Tronos” al Patriarhiei Române. La final, protos. Macarie Roman, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, a mulțumit tuturor pentru prezența la prăznuirea ocrotitorilor sfântului lăcaș monahal.

Mănăstirea cu hramurile „Sfinții Trei Ierarhi” și „Sfântul Gherasim cel Nou” – Gruiul Lupului este situată în pitoreasca Țară a Loviștei, la altitudinea de 700 m, în comuna Racovița, județul Vâlcea. Piatra de temelie s-a pus la data de 9 august 2009 de către Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și de protos. Macarie Roman, starețul cinstitului așezământ. Ctitorii mănăstirii sunt pr. Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorii principali Frank Timiș și Rareș Țicra. Sfinții Trei Ierarhi au fost cinstiți în chip deosebit și la parohia vâlceană Floreștii de Jos. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți, condus de pr. Dumitru Diaconu, parohul bisericii.

Biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din satul Foleștii de Jos, comuna Tomșani, județul Vâlcea, a fost construită din zid la sfârșitul secolului al XIX-lea. Între anii 1956 și 1957 a fost renovată la inițiativa preotului Dumitru Diaconu, cu sprijinul enoriașilor parohiei, iar între anii 1977 și 1979, în urma degradărilor majore cauzate de cutremurul din 4 martie 1977, a fost consolidată din temelie. Lucrările de reconstrucție au fost realizate cu sprijinul enoriașilor, sub conducerea directă a preotului paroh Ion Găman.

Comentarii Facebook


Știri recente