Biserici în sărbătoare în ziua pomenirii Sfinților Atanasie și Chiril

Biserica noastră îi pomenește astăzi pe Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei. În Iași, trei lăcașuri de rugăciune sunt închinate celor doi sfinți: Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril” din preajma Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Mănăstirea Copou și biserica parohiei Socola Mică, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril”, paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, îmbracă astăzi straie de sărbătoare. Programul liturgic a început aseară cu slujba Vecerniei unită cu Litia. La final, prin grija Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) – filiala Iași, au fost oferite pachete cu alimente tuturor credincioșilor. „Hramul unei biserici este deosebit pentru persoanele care frecventează acel sfânt lăcaș, dar și pentru o comunitate mult mai lărgită. Pentru membrele Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) din Iași, sărbătoarea Sfinților Atanasie și Chiril este deosebită, întrucât își aduc aminte în fiecare an că activitatea societății noastre a început în această biserică. Prin bunăvoința părintelui Dumitru Păduraru, misionar de caritate în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, acest sfânt lăcaș a fost numit „Biserica Doamnelor”. De aceea, căutăm să ne implicăm în mod deosebit în organizarea onomasticii bisericii Sfinților Atanasie și Chiril din Iași. Vom oferi fiecărui credincios care vine la sfintele slujbe dedicate hramului, pe lângă un semn al ospitalității, căldura și dragostea noastră”, a spus Margareta Vlad, președinta SOFR – filiala Iași.

Proiecte în derulare ale SOFR – filiala Iași

Astăzi vor fi oficiate Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. În acest sens, membrele SOFR – filiala Iași vor pregăti prinoasele necesare. „Ne vom aduce aminte de ctitorii bisericii, dar și de înaintașele noastre care s-au gândit acum 100 de ani la înființarea acestei societăți”, a adăugat Margareta Vlad, care a menționat faptul că hramul Bisericii „Sfinții Atanasie și Chiril” reprezintă un prilej de întâlnire în rugăciune a tuturor membrelor SOFR – filiala Iași.

Această societate desfășoară pe parcursul unui an mai multe activități filantropice îndreptate spre categoriile sociale defavorizate. Prin intermediul proiectului „Bunicii noștri, bătrânii noștri”, femeile ortodoxe din Iași merg la casele vârstnicilor nevoiași. În perioada marilor sărbători de peste an, sunt oferite pachete cu alimente. Bătrânii care se pot deplasa beneficiază în fiecare an de o excursie la mănăstiri. „În luna decembrie a anului trecut am mers într-o excursie la câteva mănăstiri superbe din județul Vaslui”, a menționat Margareta Vlad. Membrele SOFR – filiala Iași ajung, mai ales în Postul Mare, la pacienții din Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, pentru a le oferi fructe, colaci, colivă s.a.

„Ziua pneumologului ieșean”

În amfiteatrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași va avea loc, după Sfânta Liturghie, „Ziua pneumologului ieșean”. La eveniment vor participa persoanele care au lucrat și cele care mai sunt angajate în cadrul spitalului. Se vor oficia Parastasul pentru angajații care au plecat la Domnul și o slujbă de Te Deum pentru toate binefacerile primite asupra personalului și pacienților din unitate. „”Ziua pneumologului ieșean” este o mare sărbătoare pentru noi, mai ales că a devenit o tradiție. În primul rând, se întâlnesc toate generațiile care au lucrat în spitalul nostru. Este un moment emoționant pentru care ne pregătim în fiecare an din punct de vedere sufletesc. Este o mare bucurie faptul că ne revedem. Pentru toți este un moment emoționant în care încercăm să devenim mai buni, ne gândim la Dumnezeu. Un ajutor deosebit în fiecare an ni-l aduce părintele Dumitru Păduraru, care se ocupă efectiv de organizarea acestui eveniment. Cu pr. Dumitru Păduraru și cu pr. Vasile Nechita, al doilea preot misionar al spitalului, colaborăm permanent. Din discuțiile cu pacienții am aflat că oamenii primesc ajutor de la Dumnezeu prin intermediul preoților”, a relatat Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași.

Cinstirea ocrotitorilor Mănăstirii Copou

Ieșenii sunt așteptați astăzi la hramul Mănăstirii Copou din Iași. Aseară s-a oficiat Privegherea de către un sobor de preoți, iar astăzi vor fi săvârșite Ceasurile, Acatistul și Sfânta Liturghie. Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril” a Mănăstirii Copou a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iași, doamna Teodosia, soția voievodului, a fugit îngrozită în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce furia tătarilor a trecut, domnitorul și-a căutat în toate părțile soția, mergând pe culmile dealurilor până ce auzi, în vale, lătratul câinelui său de vânătoare. De bucurie că și-a găsit soția sănătoasă, Vasile Lupu a poruncit tăierea copacului și, drept mulțumire lui Dumnezeu, a ridicat biserica. Mănăstirea Podgorii-Copou a devenit biserică de parohie, în 1864, după secularizarea averilor mănăstirești. Chiar dacă nu are pictură veche pe zid, aceasta pierzându-se în urma reparațiilor repetate, s-a păstrat totuși catapeteasma, care datează din sec. al XVIII-lea. La sfârșitul veacului al XX-lea, sfântul lăcaș a necesitat ample lucrări de restaurare, fiind pictat în întregime de artiștii Vasile și Violeta Carp.

Tot astăzi își cinstește ocrotitorii Biserica cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Atanasie și Chiril” – Socola Mică din Iași, care a fost resfințită anul trecut de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente