Biserici din Oltenia sub ocrotirea „părintelui monahilor”

Sfântul Antonie cel Mare, pe care îl prăznuim astăzi, este ocrotitorul mai multor lăcașuri de închinare din Mitropolia Olteniei. Între cele mai cunoscute se numără mănăstirile Vodița din Mehedinți și Cârcea din Dolj, dar și bisericile „Madona Dudu” din Craiova și „Sfântul Antonie cel Mare” din localitatea doljeană Leamna, potrivit Ziarul Lumina.

Chemarea tainică a credinței unește în fiecare an sute de credincioși veniți la rugăciune în lavra Sfântului Nicodim de la Vodița. Astăzi, de praznicul Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul cinstitului așezământ, Sfânta Liturghie este oficiată de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Sfântul așezământ monahal de pe Valea Vodiței este un important monument istoric și de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Mănăstirea Vodița a fost întemeiată între anii 1364 și 1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Țării Românești, Vlaicu-Vodă. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 și de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718. În anul 1990, a fost resfințită. Tot atunci a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale și a fost construit un corp de chilii pentru desfășurarea vieții de obște. La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Țara Românească.

Liturghie arhierească la Mănăstirea Cârcea

Sfântul Antonie cel Mare este prezent și în viața monahismului din Arhiepiscopia Craiovei, oblăduind Mănăstirea Cârcea. Cinstitul așezământ monastic se găsește nu departe de orașul Craiova, în vecinătatea localității cu același nume. Istoria acestui loc este legată de numele familiei Cristofir, care a donat întreaga avere pentru ridicarea actualei mănăstiri. Mănăstirea a fost înființată în anul 1992, în vremea vrednicului de pomenire Nestor Vornicescu, pe atunci mitropolit al Olteniei. Biserica în care se oficiază cultul zilnic a fost ridicată în urmă cu câțiva ani, prin implicarea directă a obștii de maici, condusă de monahia Eleonora Cristofir, stareța mănăstirii. Sfânta Liturghie este oficiată astăzi, ca în fiecare an de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Antonie cel Mare, cinstit în Cetatea Băniei

Sfântul Antonie cel Mare este cinstit și de credincioșii craioveni, veniți la închinare în Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu” din Cetatea Băniei. Aici pregătirile pentru praznic au început de ieri seară prin slujba Sfântului Maslu, Vecernia unită cu Litia și Privegherea. Astăzi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de pr. Eugen Băcioiu, administratorul lăcașului de închinare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Sfântul Antonie cel Mare a fost ales ca ocrotitor al Bisericii „Madona Dudu” din Craiova în timpul mitropolitului Firmilian Marin, chiar la începutul arhipăstoririi sale.

Comentarii Facebook


Știri recente