Biserica Vovidenia din Iași, ctitorită în urmă cu patru secole, a fost resfințită

Biserica Vovidenia din Iași, cu hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică, a fost resfințită duminică de Mitropolitul Teofan şi Episcopul Veniamin.

Locașul de cult a trecut prin lucrări de restaurare între anii 2018 și 2022.

Biserica Vovidenia din Iași a fost ridicată în anul 1645 în timpul domniei lui Vasile Lupu.

Credincioșii pot trece prin Sfântul Altar al bisericii până miercuri. Totodată, ei pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Maximovici.

După slujba de resfinţire, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie la altarul exterior al lăcaşului de cult.

Preasfințitul Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud a subliniat că Dumnezeu ne cheamă să continuăm lucrarea înaintaşilor de înnoire a unui lăcaş de cult.

„Iubiți credincioși și credincioase, odată cu trecerea timpului vedem că și bisericile construite din materiale au nevoie de înnoire, iar această înnoire ne aduce aminte că Dumnezeu ne cheamă, așa cum spunea un stareț al Mănăstirii Sihăstria din secolul trecut, să fim părtași la lucrarea înaintașilor noștri de ctitorire sau de înnoire a bisericii”, a spus Episcopul Basarabiei de Sud.

„Atunci când se ridică o biserică se deschide o fereastră a cerului, iar prin prezența noastră ca mădulare vii ale Trupului lui Hristos noi ne sfințim, ne înnoim duhovnicește și viața noastră capătă sens în Hristos, pentru că noi am fost chemați să umblăm în lumină și să ne împărtășim de cuvântul lui Hristos”, a adăugat ierarhul.

În omilia sa, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a explicat credincioșilor prezenți, cu referire la Evanghelia din Duminica a 18-a după Rusalii, că „Domnul Hristos le-a spus apostolilor Îndepărteaz-o la adânc și lăsați în jos mrejele voastre ca să pescuiți, pentru că întru adâncuri se petrec lucrurile cele adevărate”.

„Mărgăritarele nu le găsești la suprafață, doar în adâncul și agitația mării. Creștinul este tentat, precum și necreștinul, adică noi suntem tentați să rămânem la suprafața lucrurilor, suntem mulțumiți cu superficialitatea lor”

„Dacă suntem fără de Hristos, toată strădania noastră, înțelepciunea noastră pot fi de folos pentru un anumit timp și pentru o anumită direcție, dar Domnul Hristos ne spune: Fără Mine nu puteți face nimic”, a adăugat ierarhul.

Mitropolitul Moldovei şi-a încheiat cuvântul cu îndemnul: „Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere să luptăm în viață pentru dobândirea celor necesare vieții și să nu uităm scopul vieții noastre, dobândirea Împărăției cerurilor. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dea putere să fim ai Lui, ai lui Hristos Domnul, căci prin aceasta suntem sau tindem a fi oameni ai adâncimilor celor dătătoare de sens, de lumină, de adevăr, de frumos, de Dumnezeu”.

Pentru eforturile depuse la restaurarea bisericii, preotul paroh Daniel Isai a primit distincția „Crucea Moldavă” din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan.

Sursă foto: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente