Biserica trebuie să fie purtătoarea păcii, iubirii și solidarității pentru umanitate prin experiența Învierii

În scrisoarea pascală transmisă de Patriarhul Irineu şi ierarhii Bisericii Ortodoxe a Serbiei este tras un semnal de alarmă cu privire la violenţele existente în lume şi se precizează că Biserica trebuie să fie purtătoarea păcii, iubirii și solidarității pentru umanitate prin experiența Învierii.

„Într-o astfel de lume înșelătoare, noi, creștinii ortodocși, suntem chemați să mărturisim, prin exemplul nostru, victoria vieții asupra morții și a sensului asupra nonsensului”.

„Biserica nu trebuie să trăiască numai pentru ea însăși ca o comunitate religioasă închisă, preocupată numai de chestiuni legate de pietatea personală”.

„Ea este obligată să fie purtătoarea păcii și a reconcilierii, a iubirii și solidarității față de întreaga umanitate prin bucuria și experiența Învierii”.

În pastorală se reaminteşte de „ispite și necazuri” legate de terorism, războaie și pierderea de vieți omeneşti în întreaga lume.

„Plânsul și agonia victimelor care ajung la noi rapid prin mijloace moderne de comunicare ne-au rănit inimile. Dezamăgirile diverse şi nelimitate, tristețea și nemulțumirea ne copleşesc sufletele. În jurul nostru, nedreptatea și ura domnesc, iar adevărul este transformat în relativ”, se menţionează în pastorala de Paşte.

Se reiterează faptul că religia creştină este din ce în ce mai persecutată la nivel mondial.

„Suntem martori că, în întreaga lume, valorile creștine fundamentale sunt marginalizate, iar în anumite locuri, omenirea este forțată nu numai să accepte anumite sisteme străine creștinismului, dar și cele total opuse”.

Totodată, se menţionează că răspunsul la toate întrebările noastre legate de necazurile, fricile, dilemele existenţiale, ori conflictele morale, sociale şi naţionale se află în credinţa noastră că Hristos Domnul a înviat din morţi: „Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui” (Romani 10:9).

Foto credit: Patriarhia Serbiei

Comentarii Facebook


Știri recente