„Biserica şi şcoala” – 140 ani de istorie şi cultură eclesiastică. Colocviu Naţional la Facultatea de Teologie din Arad

La Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad, s-a desfăşurat în 8 iunie 2017 Colocviul Național cu tema „Biserica și școala”- 140 de ani de istorie și cultură eclesiastică / Revista „Teologia”- 20 de ani de cercetare teologică. Evenimentul a avut loc în contextul împlinirii a 195 ani de învăţământ teologic ortodox la Arad.

Lucrările au început de la ora 10:00 în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă în prezența IPS Timotei, a rectorilor celor două Universități arădene și a numeroşi profesori de teologie şi istorici.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de decanul Facultăţii, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, care a subliniat faptul că anul acesta se împlinesc 195 de ani de la înfiinţarea învăţământului teologic la Arad.

În cuvântul său, Arhiepiscopul Aradului a subliniat: este o datorie a conducerii eparhiale să organizeze astfel de întruniri teologice. Publicaţiile pe care le punem astăzi în evidenţă au intrat în conştiinţa bisericească. După evenimentele din 1989 am căutat să reluăm titlurile vechilor reviste bisericeşti apărute la Arad: «Biserica şi Şcoala», «Calea Mântuirii», «Catehetul». De asemenea, revista «Teologia» îşi are meritul ei în peisajul teologiei româneşti actuale.

În continuare, au urmat susţinerile referatelor ştiinţifice legate de tema acestui Simpozion. Temele pot fi consultate pe site-ul oficial al Eparhiei Aradului.

Acest eveniment academic marchează pe de o parte rolul pe care publicaţia eparhială Biserica şi Şcoala l-a avut şi îl are în teologia şi cultura ecleziastică, iar pe de altă parte rolul pe care revista Teologia îl are în contextul cercetării ştiinţifice actuale.

Evenimentul punctează nu doar o rememorare istorică a parcursului celor două publicaţii, ci şi exigenţele şi perspectivele editorial-ştiinţifice şi misionar-bisericeşti cu privire la acestea.

Comentarii Facebook


Știri recente