Biserica și Colectiv: Vorbe vs fapte

Tragedia de la Colectiv a afectat direct câteva sute de familii, dar a provocat răni – multe încă deschise – la nivelul întregii societăți românești. Nici Biserica nu a rămas neatinsă de acuze, unele parțial reale și asumate, altele total nefondate care planează în spațiul public chiar și după 5 ani de la eveniment.

Vorbă: Preoții nu s-au rugat la locul tragediei

Faptă: Printre primii ajunşi la locul tragediei a fost chiar un preot ortodox, Vasile Bîrleanu slujitor la Capela ISU – Dealul Spirii. El a sosit odată cu echipajul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. A fost alături de victimele care se aflau într-o situaţie dificilă şi a înălţat rugăciuni pentru sufletul lor la locul tragediei. Preotul a vorbit despre acea noapte într-un interviu acordat Basilica.ro.

Vorbă: Biserica a fost absentă/indiferentă

Faptă: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prima persoană publică din România care a trimis un mesaj de compasiune și a făcut un apel urgent la donare de sânge. A urmat o mobilizare exemplară la nivelul Bisericii.

Vorbă: Biserica nu a făcut nimic pentru victime

Faptă: Biserica a sprijinit material supravieţuitorii de la Colectiv, oferind alimente şi produse sanitare în patru spitale din Bucureşti: Elias, Bagdasar-Arseni, Floreasca şi Municipal. Biserica a sprijinit financiar victimele şi familiile lor, atât prin Arhiepiscopia Bucureştilor, cât şi prin celelalte Eparhii.

Victimele nu au fost uitate. Au fost comemorate imediat după accident, dar şi, potrivit tradiţiei Bisericii, la 3, 6, 9 luni, respectiv anual. Arhiepiscopia Bucureștilor a ridicat un monument în memoria lor în incinta Bisericii Broşteni, lăcaşul de cult cel mai apropiat de Colectiv.

„Eforturile făcute de Biserică au fost cele mai marcante. Nicio instituție din țară nu a făcut eforturile de a se alinia cererilor tinerilor cât a făcut-o Biserica”.

– Pr. Constantin Necula

Vorbă: Pedeapsă divină, Halloween, satanism

Faptă: Unele persoane au enunțat în acea perioadă că incendiul ar fi fost o pedeapsă divină pentru tinerii care sărbătoreau Halloween-ul sau ascultau muzică „satanistă”. Biserica Ortodoxă Română a denunțat și s-a dezis de asocierile forțate făcute între tragedia din Colectiv și Hallooween.

Știrea că un presupus preot anonim din Prahova ar fi făcut astfel de afirmații, a fost denunțată de Patriarhie ca fiind dezinformare: „Regretăm faptul că în astfel de momente în care se impun compasiunea şi solidaritatea cu cei greu încercaţi în urma tragediei din Clubul Colectiv mai sunt persoane care încearcă să incite la ură şi intoleranţă”, transmitea Biroul de Presă al Patriarhiei.

„Noi nu îi judecăm pe oameni și nu îi batjocorim”, declara Patriarhul.

Cât privește muzica rock, cunoscutul preot Constantin Necula afirma că îndrăgește acest gen muzical. „Eu cred ca nu toți rockerii sunt sataniști așa cum cred că nu toți ortodocșii sunt ortodocși, în aceeași măsură”, spunea Pr. Necula.

PATRIARHUL ȘI COLECTIV

Faptele concrete realizate de Biserică pentru victime, chiar din primele clipe ale tragediei, au fost pe nedrept trecute cu vederea, în timp ce afirmațiile reinterpretate ale Patriarhului Daniel umpleau buletinele de știri. Explicațiile oferite ca răspuns jurnaliștilor de Părintele Patriarh au fost luate drept reproșuri.

Părintele Patriarh a explicat că Biserica are rânduiala ei și slujbele nu se fac oricum, oriunde, doar pentru spectacol.

Patriarhul a explicat că nu a mers personal la locul tragediei pentru a nu face spectacol, fiind spațiu public, nu bisericesc, dar și din respect, pentru că de multe persoane nu s-a dorit prezența preoților acolo. De la începutul „Marșului Tăcerii” au fost lozinci împotriva Bisericii.

Imediat după tragedie, numele tuturor victimelor au fost pomenite personal de Preafericitul Părinte Daniel într-o rugăciune privată, la Paraclisul „Sfântul Gheorghe” din Reședința Patriarhală, care nu a fost mediatizată.

Ulterior, Părintele Patriarh Daniel a oficiat el însuşi Slujba Parastasului în memoria victimelor de la Colectiv, la 40 de zile de la tragedie, în Catedrala Patriarhală.


A rostit atunci rugăciuni pentru pace și unitate.

Foto: Arhivă Basilica.ro

Patriarhul a participat și la slujbele de înmormântare ale unor persoane care şi-au pierdut viaţa la Colectiv.

„Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite”, a transmis atunci Patriarhul României.

Ca în fiecare an, în data de 30 octombrie 2020, preoții ortodocși s-au rugat pentru sufletele victimelor Colectiv în Piața Bucur și la Biserica „Sfântul Nicolae – Broșteni” din apropiere.

Foto: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente