Biserica Sfântului Mormânt va trece prin restaurări majore

Cele trei comunități creștine responsabile de custodia Bisericii Sfântului Mormânt au anunțat semnarea unui acord pentru începerea unui plan de renovare major al locașului sfânt unde a fost înmormântat Iisus Hristos.

Proiectul care va însuma mai multe milioane de dolari va fi finanțat de Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică și Biserica Armeană, precum și de Regatul Hașemit al Iordaniei.

Liderii celor trei Biserici creștine au semnat luni, 27 mai 2019, un acord pentru restaurarea Sfintei Edicule a Sfântului Mormânt și a Rotondei.

„Astăzi este o zi foarte specială, nu doar pentru noi și comunitățile noastre, care sunt responsabile de custodia Locurilor Sfinte, ci este importantă pentru Cetatea Sfântă a Ierusalimului, pentru că fiecare își dă seama acum și recunoaște faptul că dacă  Ierusalimul își păstrează caracterul creștin, aceasta depinde și de noi”, a declarat Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul ortodox al Ierusalimului și al Întregii Palestine.

„Prin urmare, misiunea noastră este una foarte importantă, nu doar în termeni religioși, ci și în termeni diplomatici și, inevitabil, în termeni politici”.

Custodele Țării Sfinte, Pr. Francesco Patton, Patriarhul Ortodox Teofil III, și Patriarhul Armean al Ierusalimului, Nourhan Manougian, își dau mâna după semnarea acordului pentru un proiect de restaurare a Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim. (foto credit: Nadim Asfour / CTS)

În 2016, o echipă de specialiști greci au executat o serie de lucrări la baldachinul (ediculul) Sfântului Mormânt.

A doua serie de lucrări de reabilitare a fundației va implica două instituții italiene, scrie Haaretz.

„Acest proiect vine imediat după rezultatul pozitiv al proiectului de restaurare a Sfântului Mormânt propriu-zis. El marchează și confirmă angajamentul continuu al comunităților de menținere și reabilitare a acest loc sfânt, care în liniștea și simplitatea lui proclamă în mod elocvent însăși esența credinței noastre,” au transmis liderii creștini în declarația comună.

În data de 7 mai, regele Abdullah al Iordaniei a anunțat că va oferi un ajutor financiar pentru restaurarea Bisericii.

Foto credit: CTS / Nadim Asfour

Comentarii Facebook


Știri recente