Biserica Sf. Ștefan cel Mare din Viena: Copiii pictează icoane pe sticlă îndrumați de părintele iconar Răzvan Gască

Copiii de la Biserica „Pogorârea Sf. Duh și Sf. Ștefan cel Mare” din Viena au început sâmbătă atelierele de pictură de icoane pe sticlă sub îndrumarea părintelui iconar Răzvan Florin Gască, inițiatorul atelierului de iconografie „Theophania” din Viena și parohul bisericii românești din Wiener Neustadt.

„Parohia a organizat atelierul la începutul Postului Nașterii Domnului, deoarece Taina Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos constituie temeiul fundamental al teologiei icoanei. În aceeași măsură, cinstirea sfintelor icoane dă mărturie despre adevărul de credință al Întrupării Fiului lui Dumnezeu”, a transmis Părintele Paroh Emanuel Nuțu.

Părintele iconograf Răzvan Florin Gască este cunoscut atât în spațiul ortodox, cât și în cel occidental și deține o vastă experiență în lucrul cu copiii, în urma taberelor organizate de Mitropolia Germaniei.

La atelierul de sâmbătă au participat peste 50 de copii de diferite vârste, supravegheați de profesoară de limba română Nicoleta Liche și de pedagogul Carmen Seres, ajutate de o echipă de voluntari și de părintele paroh.

Foto: Raul Tataru

Înainte de a le prezenta copiilor detaliile tehnice și pașii necesari pictării unei icoane pe sticlă, părintele iconar le­-a vorbit despre importanța cinstirii sfintelor icoane și despre însemnătatea lor în viața creștinului. El ­­a subliniat că pictarea unei icoane este o lucrare sfȃntă, în care omul lucrează împreună cu Dumnezeu.

Copiii au înțeles că este foarte important ca iconarul să aibă sufletul cât mai curat și neprihănit, precum sufletul copiilor, și să cheme prin rugăciune ajutorul lui Dumnezeu atât la început cât și pe tot parcursul realizării unei icoane.

Modelele de icoane au fost atent alese, fiind unele dintre cele mai cunoscute de către copii: Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Domnului, scena Nașterii Domnului, sfinții îngeri, sfinții: Nicolae, Gheorghe, Martin, Parascheva, Andrei, ș.a.

Pe parcursul a aproape trei ore de lucru, succedate de mici pauze, participanții și-au antrenat atât abilitățile artistice, cât și disciplina răbdării, concentrării și a ascultării. Cei mici au putut observa semnificația lucrului în echipă, dar și-au putut antrena și spiritul de competiție.

Foto: Raul Tataru

După expirarea timpului de lucru, copiii au fost răsplătiți cu o mică gustare pentru eforturile lor.

Finalizarea icoanelor începute sâmbătă se va realiza la un atelierul viitor. Icoanele vor fi apoi sfințite în cadrul unei slujbe festive, spre a putea fi luate acasă de fiecare copil-pictor și păstrate ca amintire.

Vezi și:

Foto credit: Raul Tataru (deschidere)

Comentarii Facebook


Știri recente