Biserica Sf. Gheorghe–Nou, între clădirile iluminate în roșu în ziua de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor

Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din centrul Capitalei se alătură clădirilor iluminate în roșu, în 16 august, în „Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor”.

În data de 16 august vor avea loc diverse manifestări publice „în semn de conștientizare de către cetățenii români a violențelor și persecuțiilor la care au fost și sunt supuși și astăzi creștinii în lume”.

Astfel, între orele 20.00-24.00 vor fi iluminate în roşu mai multe clădiri: Parlamentul României, Guvernul României, sediile autorităților publice centrale și locale, Arcul de Triumf din București, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia şi Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou.

Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou este ctitorită şi ocrotită de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu. Moaștele sale se află de 300 de ani în acest lăcaş de cult.

Părintele Emil-Nedelea Cărămizaru, parohul bisericii, a declarat pentru Basilica.ro faptul că legea privind instituirea zilei naţionale amintite a fost o „decizie binevenită”.

„Am primit cu multă bucurie decizia Parlamentului şi aprobarea pe care a dat-o Preşedintele României”.

„Fiecare român are datoria de a-şi cunoaşte istoria şi pe cele mai reprezentative figuri ale istoriei naţionale, cu atât mai mult cu cât este vorba despre Sfinţii Martiri Brâncoveni”, a afirmat Părintele Cărămizaru.

Clericul a amintit că în 2014, Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, au avut loc mai multe manifestări în contextul împlinirii a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni.

Între acestea, în perioada 12-15 mai, la solicitarea Patriarhiei Române, s-a numărat realizarea unei cercetări arheologice a mormântului domnitorului. Sfintele moaşte au fost aşezate apoi, după o rânduială specială, într-o raclă confecţionată la atelierele Patriarhiei Române.

Moaştele Sf. Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sf. Gheorghe-Nou. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Legea care prevede ca 16 august să fie „Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor” a fost promulgată în 16 iulie de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Inițiatorul proiectului de lege a fost deputatul Daniel Gheorghe care şi-a exprimat speranța că legea va încuraja creștinii să-și apere dreptul de a-și practica şi mărturisi credința.

Rolul acestei zile este de informare cu privire la importanţa creștinismului în istoria României, dar și cu privire la amploarea persecuției creștine care continuă și în contemporaneitate.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente