Biserica „Sf. Antonie” din Viena şi-a serbat cei 130 de ani de existenţă

Biserica „Sfântul Antonie” din Viena a împlinit duminică 130 de ani de la încheierea construcției lăcaşului de cult.

Din 2014, lăcaşul de cult a devenit, cu titlu de proprietate, biserica parohială a parohiei nou înființate „Sf. Antonie cel Mare” din Viena din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Parohia a organizat un moment aniversar în care i-a cinstit pe ctitorii şi binefăcătorii bisericii de-a lungul existenţei sale.

A fost oficiată Sfânta Liturghie care a continuat cu binecuvântarea unei plăci comemorative realizate pentru a marca acest eveniment, apoi a fost oficiată o slujbă de pomenire.

Printre cei prezenţi s-au aflat şi reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice care au împărtășit amintiri legate de Biserica „Sf. Antonie” și au mulțumit parohiei româneşti pentru grija, vivacitatea și dragostea prin care a redat viață acestei Biserici.

De la înființare, Parohia „Sf. Antonie cel Mare” din Viena este păstorită de Pr. prof. Ioan Moga.

Scurt istoric

Biserica „Sf. Antonie” a fost construită, alături de clădirea mare a „azilului Sf. Antonie” (Pouthongasse 18), între anii 1887-1893 de Asociația „Sf. Antonie”, cu scopul de a oferi adăpost și îngrijire femeilor ieșite din închisoare, femeilor sărace sau incapabile de muncă în urma unui accident, precum și copiilor nevoiași.

Construcția Bisericii a costat la vremea respectivă 270.000 de coroane (echivalentul actual a 2.700.000 euro), donațiile fiind strânse de la oameni. Lucrarea caritabilă era asigurată de surorile ordinului „Vincențiu de Paul”, venite de la Graz, care trăiau în regim mănăstiresc.

Până în anul desființării (1972), așezământul  a fost condus de 10 starețe, iar în mănăstire au activat peste 120 de maici-surori de caritate. În anul 1933, ca exemplu, erau îngrijite în așezământ 125 de femei nevoiașe de către 27 de maici-surori de caritate, iar grădinița număra 75 de copii, toți veniți din medii defavorizate.

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente