Biserica salvată din lacul Bicaz. Povestea ei şi unde poate fi vizitată

La Muzeul Satului din Bucureşti poate fi vizitată Biserica din fostul sat nemţean Răpciuni, a cărui vatră se află acum pe fundul lacului de acumulare de la Bicaz.

Lucrările de construcţie la barajul Bicaz, şi lacul rezultat, au schimbat viaţa de pe Valea Bistriţei.

Populaţia a fost strămutată pe dealurile din jur, iar unde a existat posibilitatea au fost luate casele sau bisericile din lemn.

Biserica din satul Răpciuni, comuna Ceahlău, face parte dintre poveştile fericite.

Lăcaşul de cult a fost dezasamblat şi trasportat la Muzeul Satului „Dumitru Gusti” din Bucureşti.

„Vechimea şi valoarea arhitecturii, respectând tradiţia zonei, au atras atenţia specialiştilor Muzeului Satului, sosiţi pe vremea construirii barajului pe Valea Bistriţei cu dorinţa de a mai salva câte ceva dintr-o lume sortită uitării”, se menţionează într-un studiu despre biserica din Răpciuni, potrivit Adevărul.

Dezasamblarea bisericii bucată cu bucată a fost făcută cu meşteri dulgheri locali, care au şi reconstruit-o apoi.

„Numele lor figurează în actele contabile aferente anului transferării, ei fiind Ursu Vasile, Borşa Ion, Bocancea Gheorghe, Bocancea Ion, Târşa Gheorghe, Bonteanu Gheorghe, Chiorbeja Grigore şi Roştioru Nicolae, strămutarea costând 5.367 lei”.

Un studiu amplu cu privire la etapele prin care a trecut lăcaşul de cult din Răpciuni a fost publicat într-un volum intitulat „Biserica salvată din lac”, apărut cu ajutorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Mai multe informaţii pe subiectul relocării bisericii din Răpciuni, sunt disponibile aici.

Foto credit: Muzeul Satului

Comentarii Facebook


Știri recente