Biserica românească din Nottingham a primit încălțările Sf. Ierarh Spiridon, „Sfântul Călător”

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Spiridon” din Nottingham, Marea Britanie, anunță că a primit din partea Mitropoliei de Corfu, Paxos și Insulele Diapontice (Grecia) o pereche de încălțări care au stat timp de un an de zile în picioarele Sfântului Spiridon, ale cărui moaște se află la catedrala din Corfu.

Papucii Sfântului Spiridon au fost expuși pentru prima dată spre cinstire în biserica românilor din Nottingham duminică, 14 noiembrie 2021. Printr-un comunicat remis Basilica.ro, comunitatea precizează că a început demersurile pentru a primi acest dar în urmă cu cinci ani.

Râvna și evlavia credincioșilor români din Nottingham și orașele din împrejurimi, l-au determinat, în toamna anului 2016, pe Pr. paroh Dan Petru Ghindea, împreună cu Consiliul Parohial, să adreseze o scrisoare Înaltpreasfințitului Părinte Nektarios, Mitropolit de Corfu, pentru a primi o pereche din acești „papucei” ai Sfântului Spiridon. Demersul are și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale din Patriarhia Română. Răspunsul favorabil a fost primit abia în data de 1 noiembrie 2021.

Parohia din Nottigham este în prezent singura, din întreaga diasporă românească, care deține aceste încălțări. Papucii din material textil sunt schimbați anual din picioarele Sfântului Spiridon.

„Sfântul Călător”

La înlocuire, se constată că încălțările Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni, sunt tocite. Cei care au văzut de aproape moaștele Sfântului Spiridon și au participat la schimbarea papucilor lui dau mărturie de faptul că pe picioarele sale se văd urme lăsate de încălțăminte, așa cum se întâmplă oricărui om care merge mult pe jos.

Culoarea tălpii Sfântului Spiridon nu este galbenă, ca a celor adormiți, ci albă, ca a celor vii, a spus Părintele Themistoklís Mourtzanós, epitrop arhieresc al Mitropoliei de Corfu, într-un interviu acordat postului de radio al Bisericii Greciei și citat de Doxologia.

Se consideră că Sfântul Spiridon părăsește în mod minunat racla și merge în lume să le ajute celor ce îl cheamă în rugăciune cu credință. Din aceste motive, el este numit și „Sfântul Călător”.

Foto credit: Parohia Ortodoxă Română din Nottingham

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…