Biserica românească din Africa de Sud a fost sfințită. Ctitorul, distins cu Crucea Patriarhală

Ioan Cuemjiev, ctitorul primei biserici românești de pe continentul african a primit sâmbătă, 30 noiembrie 2019, la slujba de sfințire a lăcașului de cult, „Crucea Patriarhală” pentru mireni.

Cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române i-a fost înmânată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, delegatul Patriarhului Daniel la eveniment.

Mitropolitul Iosif a oficiat slujba de sfințire și Sfânta Liturghie împreună cu Mitropolitul Damaschin de Johannesburg şi Pretoria.

Moment din timpul Sfintei Liturghii. ©Trinitas TV / Diac. Gheorghe Cristian Popa

Biserica parohiei românești din Africa de Sud se află în cartierul Midrand din Johannesburg. Construcția ei a început în 2014 având binecuvântarea Patriarhului Teodor al Alexandriei și al Întregii Africi și a Patriarhului Daniel al României.

Cu ocazia sfințirii, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj prin care a mulțumit Patriarhului Teodor și Mitropolitului Damaschin de Johannesburg şi Pretoria pentru grija permanentă arătată comunităţii româneşti din această ţară.

Patriarhul Daniel a felicitat comunitatea și pe preotul paroh Vasile-Răzvan Tatu care a fost distins cu „Ordinul Sfântul Apostol Andrei” pentru clerici.

Pr. Vasile-Răzvan Tatu. ©Trinitas TV / Diac. Gheorghe Cristian Popa

De asemenea, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” a fost oferit domnului Marcel Bian, epitropul parohiei ortodoxe româneşti din Johannesburg.

Biserica nou sfințită are hramurile: „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României” și „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, ocrotitorul spiritual al ctitorului român Ioan Cuemjiev.

Biserica românească din Johannesburg. ©Trinitas TV / Diac. Gheorghe Cristian Popa

La eveniment a fost prezent Marius-Constantin Borănescu, Ambasadorul României în Africa de Sud.

ES Marius-Constantin Borănescu la sfințirea bisericii românești din Africa de Sud. ©Trinitas TV / Diac. Gheorghe Cristian Popa

Excelența Sa a oferit la finalul slujbei o recepție oficială cu prilejul Zilei Naționale a României.


Parohia din Africa de Sud își are începuturile în anul 2000, când comunitatea credincioşilor români din Johannesburg a întemeiat, împreună cu Părintele Mircea Corpodean, Asociația Creştin-ortodoxă Română „Sfântul Andrei” (SARCOA – Saint Andrew Romanian Christian Orthodox Association).

Parohia a fost înregistrată oficial în Registrul Oficial al Companiilor din Johannesburg pe 7 februarie 2002.

În perioada 2000-2002, sfintele slujbe erau oficiate în spaţii private, iar între anii 2002-2008, românii s-au rugat alături de credincioşi greci, africani şi englezi în Biserica „Sfântul Nicolae al Japoniei” din Brixton. În perioada februarie 2008 – iulie 2008, acestea au avut loc într-o capelă special amenajată în locuinţa preotului din Edenvale.

În 2008, Pr. Mihai Corpodean a fost transferat la parohia românească din Auckland, Noua Zeelandă, iar comunitatea parohială din Johannesburg a fost preluată de tânărul preot Răzvan Tatu.

De la venirea sa în Africa, serviciul liturgic a fost oficiat în Biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul Orange Grove.

Ulterior, a fost cumpărat un teren în Midrand, unde se află în prezent prima biserică românească din Africa.

Citește și: Crucea Patriarhală – o cruce care se amplifică la infinit

Foto credit: Trinitas TV / Diac. Gheorghe Cristian Popa

Comentarii Facebook


Știri recente