Biserica premiată de Comisia Europeană a fost resfinţită de Arhiepiscopul Râmnicului

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a resfinţit duminică biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea.

Lăcaşul de cult a primit, în luna mai, cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului. Biserica a fost desemnată câştigătoare de Comisia Europeană la categoria Conservare.

Biserica din Urși cu hramurile „Buna Vestire” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”  a fost construită în perioada 1757-1784.

Biserica monument istoric din satul Urşi. Sursă foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Restaurarea bisericii monument istoric a început în data de 12 iunie 2010, fiind finanțată de Fundația Pro Patrimonio. Timpul efectiv de intervenție asupra monumentului, ca urmare a specificului activităților de restaurare, a fost de patru luni pe an, din iunie până în septembrie.

În perioada 2011-2021 s-a lucrat la consolidarea picturii, desfacerea bolții (bârnele și iconostasul fiind restaurate la Universitatea Națională de Arte București), realizarea unor fundații noi din piatră, înlocuirea tălpilor și bârnelor putrede din structură, refacerea bolții, a șarpantei și a învelitorii de șiță, conservarea frescelor interioare și exterioare, reparația și completarea mobilierului interior, sistematizarea verticală.

După sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a oficiat Sfânta Liturghie și l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Constantin Valeriu Șerban.

Ierarhul a oferit diplome de vrednicie arhitecților și restauratorilor care au lucrat la restaurarea lăcașului de cult.

Sursa foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente