Duminică, 10 mai, în Duminica a V-a după Paşti (a Samarinencii), biserica Parohiei Toporu din Protopopiatul Mihăileşti a fost sfinţită.
Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Sfântul locaș a primit cu această ocazie pe lângă hramul istoric „Adormirea Maicii Domnului” alte două hramuri: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Buna Vestire”, potrivit episcopiagiurgiului.ro.
Slujba de sfinţire a fost urmată de săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, într-o atmosferă de aleasă sărbătoare. În cuvântul de învăţătură adresat numeroşilor credincioşi prezenţi, Preasfinţia Sa a vorbit despre pericopa evanghelică în care a fost relatată întâlnirea şi convorbirea Mântuitorului Hristos cu o femeie samarineancă, subliniind că aceasta reprezintă o adevărată catehizare creştină şi o călăuză pe calea mântuirii pentru noi toţi. De asemenea, Chiriarhul a mai arătat faptul că „închinarea în duh şi în adevăr” constă în aceea că toate formele exterioare capătă valoare numai când sunt umplute cu iubire, jertfă pentru aproapele nostru, dorinţă de transformare în bine şi rămânere în Biserica lui Hristos cea zidită pe temelia apostolilor şi continuată până astăzi prin succesiune apostolică. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul nostru a acordat distincţia de iconom stavrofor părintelui paroh Vlada Iulian, pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativă desfăşurată. Sfânta Liturghie a fost urmată de o slujbă de pomenire pentru părintele Ion Adămeşteanu, ctitorul bisericii din localitatea Toporu.
La final, Preasfinţia Sa a oferit distincţia eparhială „Vrednicia Vlăsceană” domnului Constantin Ionescu, primarul comunei Toporu şi domnului viceprimar Valentin Dobrică, pentru sprijinul acordat în procesul de restaurare a sfântului locaş. Doamna Prof. Gabriela Adameşteanu, nepoata citorului bisericii – Pr. Ioan Adameşteanu, a primit în semn de aleasă preţuire, cea mai înaltă distincţie eparhială – „Vrednicia Vlăsceană”. Totodată, părintelui Anton Adrian, fostul paroh al bisericii, Preasfinţia Sa i-a oferit o icoană a Maicii Domnului, iar părintelui Anton Vali Mircea care a slujit aici, o icoană a Mântuitorului. Tuturor celor care au sprijinit restaurarea sfântului locaş le-au fost oferite diplome de vrednicie. Potrivit tradiţiei, credincioşii prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar, unde au sărutat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Prestol. De asemenea, s-au putut închina şi la părticele din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina şi ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu.
Manifestările organizate cu prilejul sfinţirii bisericii „Adormirea Maicii Domnului” au continuat cu lansarea Monografiei Comunei Toporu, scrisă de Domnul Prof. Univ. Dr. Ştefan Păun şi de Doamna Prof. Elena Manolache. La final, ierarhul a oferit Domnului Prof. Dr. Ştefan Păun distincţia eparhială „Vrednicia Vlăsceană” subliniind, totodată, contribuţia deosebită pe care Domnia Sa a adus-o prin publicarea acestei monografii care are rolul extraordinar de a face cunoscută tuturor istoria comunei Toporu. Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa mai multor oameni de cultură cărora Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie le-a oferit monografia Catedralei Episcopale din Giurgiu şi alte publicaţii apărute la editura eparhială.
Sfântul locaş care astăzi a primit harul sfinţirii a fost ridicat între anii 1924-1927 de către preotul Ion Adameşteanu, ajutat de locuitorii parohiei. Tot în această perioadă, s-a executat pictura în ulei de către pictorul Hristea Constantinidis. Între anii 2002 – 2014, sfântul locaş s-a aflat într-un amplu proces de reastaurare, în cadrul căruia a fost renovat exteriorul iar la interior a fost restaurată pictura şi catapeteasma. A fost înlocuită pardoseala şi refăcută instalaţia termică. Curtea bisericii a fost împrejmuită cu un gard din beton iar cel existent a fost restaurat, şi a fost construită o clopotniţă de zid.