Biserica Ortodoxă Ucraineană din America a aniversat centenarul

Biserica Ortodoxă Ucraineană din America, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice, a aniversat 100 ani de la întemeire, dar şi 1030 ani de la încreștinarea poporului rus.  

Manifestările religioase şi culturale dedicate centenarului s-au desfăşurat pe tot parcursul săptămânii trecute. Acestea au debutat marţi cu vernisarea expoziţiei Ortodoxia Ucraineană în Ţinuturile Noi: 100 ani în SUA. Evenimentul a avut loc în centrul cultural al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din New Jersey.

Sâmbătă, 27 iulie 2018, a avut loc o procesiune pe străzile oraşului New Jersey urmată de Sfânta Liturghie oficiată în apropierea Catedralei Sfântul Andrei de mai mulţi ierarhi și clerici în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Dimitrie, Arhiepiscop Senior (Geron) al Americii – Patriarhia Ecumenică.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a adresat un mesaj cu ocazia acestui eveniment important pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană din America.

„Centenarul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din America este o mărturisire a credinței profunde a poporului ucrainean care a dorit întotdeauna să facă din Biserica lui Hristos centrul și sursa vieții lor”, a precizează Sanctitatea Sa în mesaj.

„Acest etos poate fi urmărit în timp până la strămoșii voștri iubitori de Hristos, care au primit iluminarea și reînnoirea duhovnicească prin apele baptismale ale râului Nipru. A fost cu adevărat providență divină care s-a manifestat în activitatea misionară a tronului nostru ecumenic. Biserica-mamă a Constantinopolului a rămas întotdeauna aproape de poporul ucrainean și a făcut acest lucru de-a lungul secolelor, demonstrând preocupare și grijă pastorală”, se menţionează în mesaj.

Biserica Ortodoxă Ucraineană din America este condusă de Mitropolitul Antonie și Arhiepiscopul Daniel.

Foto credit: Biserica Ortodoxă Ucraineană din SUA

Comentarii Facebook


Știri recente