Biserica Ortodoxă Sârbă își va schimba statutul de organizare. Care sunt modificările

Biserica Sârbă își va schimba numele, anunță Balkan Insight. Formularea „Patriarhia de Pec” se va adăuga la titulatura oficială a Bisericii Ortodoxe Sârbe, care va adopta noul ei statut de organizare la viitoarea ședință de lucru a Sfântului Sinod Arhieresc din luna mai 2018.

Schimbările aduse numelui oficial al Bisericii Sârbe explică dorința de întărire a relațiilor cu centrul ei istoric al Patriarhiei de Pec, dar și cu regiunile Kosovo și Metohija ca părți jurisdicționale de importanță majoră.

Multe dintre cele mai semnificative biserici și mănăstiri ortodoxe sârbe se află în zona Kosovo, care include ansamblul patriarhal din Pec/Peje și mănăstirile Gracanica și Decani, care se află printre monumentele din patrimoniul UNESCO.

Potrivit Vecernje Novosti, noul statut va prevedea schimbarea procedurii de alegere a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Sârbe.

„În viitor, patriarhii vor fi aleși de Consiliul Elector cu unanimitate de voturi sau cu o majoritate de două treimi a membrilor”, scrie ziarul Vecernje Novosti, citat de Balkan Insight.

În prezent, conducătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe este ales printr-un sistem care presupune selectarea aleatorie a unuia dintre cele trei plicuri care conțin numele candidaților.

Vecernje Novosti scrie că discuțiile și adoptarea statutului reprezintă ultimul stadiu al procedurilor care au început în 2012 prin formarea unei comisii însărcinate cu revizuirea prezentului statut. Comisia condusă de Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru și Litoral a adunat cele mai importante decizii sinodale și a redactat amendamente la documentul de bază al Bisericii Sârbe care datează din 1931.

Dacă noul document fundamental al Bisericii va intra în vigoare în luna mai, vor apărea schimbări și la nivel organizațional-teritorial. Noul statut prevede posibilitatea ridicării în rang de mitropolii a treisprezece episcopii: Banja Luka, Bačka, Braničevo, Dalmația, Žiča, Zahumlje și Herzegovina, Niš, Raško-Prizren, Srem, Šumadija, Canada, Novo Gracanica și Vestul Mijlociu al Americii, Frankfurt.

Proiectul noului statut al Bisericii Sârbe presupune împărțirea Arhiepiscopiei de Belgrad și Karlovci în două eparhii: Voždovac și Vinča, cu sediul la Voždovac, și Zemun și Novi Beograd, având reședința episcopală la Novi Beograd.

Foto credit: spc.rs

Comentarii Facebook


Știri recente