Biserica Ortodoxă Poloneză va aniversa liturgic Centenarul Redobândirii Independenței Poloniei

Ceremoniile centrale dedicate aniversării a 100 de ani de la redobândirea independenței de stat a Poloniei organizate de Biserica Ortodoxă Poloneză vor avea loc duminică, 28 octombrie 2018, se arată într-un comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod.

Preafericitul Părinte Mitropolit Sava, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Autocefale Poloneze, va prezida Sfânta Liturghie la Catedrala Sfânta Maria Magdalena din Varșovia.

La liturghie vor concelebra membrii Sfântului Sinod al Bisericii Poloniei.

Catedrala Ortodoxă Sfânta Maria Magdalena din Varșovia, Polonia. © A.Savin, Wikimedia Commons

După Sfânta Liturghie, la monumentul Protoprezbiterului Szymon Fedorońko, coordonator al preoților militari în perioada 1937-1940, va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru toți cei care au luptat pentru libertatea Poloniei.

Duminică seara, la Castelul Regal din Varșovia va avea loc un concert de muzică bisericească și patriotică.

De asemenea, la Centrul de Cultură Ortodoxă Sfinții Chiril și Metodie din Varșovia va fi organizată o expoziție pe tema „Mitropolitul Dionizy Waledyński – un om al independenței”.

În 2018, Polonia aniversează un secol de la recâștigarea independenței de stat. După ce a petrecut 123 de ani de divizare și de absență de pe harta politică a Europei, Polonia și-a redobândit suveranitatea în data de 11 noiembrie 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial.

Îți recomandăm: Polonezii au sărbătorit centenarul recuceririi independenței la noua Catedrală Ortodoxă Sfânta Sofia

Foto credit: OrthPhoto

Comentarii Facebook


Știri recente