Biserica Ortodoxă a Serbiei comemorează 1.000 ani de la martiriul Sf. Ioan Vladimir. Mitropolitul Banatului va reprezenta Biserica noastră la manifestările religioase

Biserica Ortodoxă a Serbiei comemorează anul acesta 1.000 ani de la moartea martirică a Sfântului Ioan Vladimir. În acest context, se desfăşoară mai multe manifestări prilejuite de acest eveniment.

Dintre acestea, menţionăm sfinţirea noii biserici închinate sfântului cneaz martir ce va avea loc duminică, 25 septembrie 2016.

Biserica Ortodoxă Română va fi reprezentată la acest eveniment de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

***

Ioan Vladimir a rămas în istoria și conștiința poporului sârb mai mult decât ca un conducător bun, drept și iertător, dar și ca un adevărat sfânt. Sfântul a fost martirizat în anul 1016 în Prespa, lângă Ohrid. El este unul dintre puţinii sfinţi creştini a cărui icoană este reprezentată în aceeaşi modalitate ca şi la Sfântul Ioan Botezătorul şi anume, ţinându-şi capul decapitat în mâini. După martiriu, a fost înmormântat de soţia sa, prinţesa bulgară Kosara, în Mănăstirea Precista Krajinska.

La scurt timp a fost recunoscut ca martir și sfânt, cu ziua de prăznuire 22 mai. Doi sau trei ani mai târziu a fost reînhumat în Duklja, însă, în jurul anului 1215, moaștele sale au fost mutate în Dyrhachium. Aici au rămas până în 1381, când au fost mutate în Biserica Sfântul Ioan Vladimir de lângă Elbasan, Albania. Din anul 1995, moaștele Sfântului Ioan Vladimir sunt păstrate în Catedrala Ortodoxă din Tirana, Albania.

Comentarii Facebook


Știri recente