Catedrală Ortodoxă sfinţită în Muntenegru de Patriarhul Ierusalimului. Patriarhia Română reprezentată de Mitropolitul Ioan al Banatului

Catedrala Sfântul Ioan Vladimir din Bar, Muntenegru

Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului şi al întregii Palestine, a condus duminică, 25 septembrie 2016, slujba de sfinţire a Catedralei Ortodoxe Sfântul Ioan Vladimir din oraşul Bar, Muntenegru, anunţă spc.rs.

La acest moment festiv, dedicat împlinirii a o mie de ani de la moartea martirică a Sfântului Prinţ Ioan Vladimir, au participat Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei şi al întregii Albanii, precum şi reprezentanţi ai celorlalte Biserici Ortodoxe Autocefale. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Mai mult de o mie de credincioşi au participat la slujba de sfinţire şi la Sfânta Liturghie oficiată în noua catedrală ortodoxă din oraşul-port Bar, construită cu purtarea de grijă a Mitropolitului Amfilohije de Muntenegru şi Litoral.

În omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ierusalimului a spus că Sfântul Mucenic Ioan Vladimir este cel care i-a adunat pe toţi la comemorarea de o mie de ani de la martiriul său pentru dragostea lui Hristos. Ca un alt Ioan Botezătorul, Sfântul Ioan Vladimir a mărturisit credinţa în Fiul lui Dumnezeu în pustiul Muntenegrului, Durresului şi Albaniei, a subliniat Patriarhul Teofil.

Personalitatea sfântă, martirică şi domnească a sfântului mucenic Ioan Vladimir stă astăzi, la o mie de ani de la moartea sa, ca un exemplu viu demn de urmat, a adăugat Patriarhul Ierusalimului.

În continuarea cuvântului, Patriarhul Teofil a oferit în dar Patriarhului Serbiei şi Mitropolitului Muntenegrului icoana Maicii Domnului din Ierusalim. La rândul său, Patriarhul Irineu a oferit noii catedrale o icoană pictată cu chipul Sfântului Ioan Vladimir.

În final, Mitropolitul Amfilohije de Muntenegru a mulţumit tuturor celor care au contribuit la ridicarea catedralei.

Comentarii Facebook


Știri recente