„Biserica nu creează sfinți, ci doar îi recunoaște”: Mitropolitul Laurențiu despre canonizarea părintelui Arsenie Boca

Vorbind despre procesul de canonizare al părintelui Arsenie Boca, Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a spus într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru Tribuna că „Biserica nu creează sfinți, ci doar îi recunoaște”.

În interviu ierarhul tratează mai multe aspecte ce privesc persoana părintelui Arsenie Boca și posibila canonizare a acestuia.

Înregistrarea mărcii Părintele Arsenie Boca

Întrebat fiind ce crede despre situația înregistrării mărcii Părintele Arsenie Boca, Mitropolitul Ardealului a spus că este strigător la cer că o persoană străină de credință „își arogă dreptul de a fi urmaș și moștenitor al patrimoniului spiritual pe care îl oferă Bisericii noastre Ortodoxe părintele Arsenie Boca”.

Ierarhul a continuat spunând că din punct de vedere legal aceste drepturi revin doar familiei sale, însă aceasta nu mai există, dar „pentru un călugăr, familia lui este Biserica, este Mănăstirea Prislop, Episcopia Devei și Hunedoarei, Mitropolia Ardealului, Patriarhia Română.

„Acest lucru este un atentat și o atitudine denigratoare la adresa Bisericii, a memoriei părintelui și a mulțimilor de credincioși care-l cinstesc continuu, de la trecerea lui la cele veșnice”, a afirmat Părintele Mitropolit.

Înaltpreasfințita Sa a spus că tot ceea ce a apărut în legătură cu Părintele Arsenie și cele exclusiv comerciale, pe care Biserica nu le acceptă, dar și cele religioase autentice din magazinele bisericești vor fi blocate în comercializare.

Totodată, ierarhul a remarcat faptul că Biserica Ortodoxă Română nu a avut niciodată o manifestare a pietății credincioșilor față de o personalitate bisericească atât de mare:

„Cinstirea pe care i-o acordă credincioșii Părintelui, cultul acesta spontan, a determinat Biserica să înceapă procesul de canonizare prin cercetarea vieții și a lucrărilor minunate pe care Dumnezeu le-a împlinit și le săvârșește și azi prin alesul Său”, a spus Mitropolitul Laurențiu.

Cum va proceda Biserica în acest caz?

Ierarhul a spus că această dorință nefrirească vă fi întâmpinată prin „acțiunile juridice legale ale celor în drept și prin împlinirea lucrării de canonizare”.

Vorbind despre procesul de canonizare, ierarhul a spus că „Biserica nu creează sfinți, ci doar îi recunoaște. Nu Părintele Arsenie are nevoie de actul de canonizare al Bisericii, pentru că sunt atâtea semne că Dumnezeu l-a rânduit în ceata drepților, ci noi avem nevoie de ajutorul și mijlocirea aleșilor Domnului”.

La întrebarea „Este și o latură pozitivă în problema apărută în spațiul public?” Părintele Mitropolit a răspuns afirmativ, motivând că această situație „trebuie să ne facă mai responsabili față de valorile sacre ale Bisericii și ale neamului nostru. Cu credința noi nu negociem niciodată”.

Totodată, a spus ierarhul, prin această situație Comisia mitropolitană de canonizare a stabilit o listă de broșuri sau cărți neautentice care nu pot fi valorificate în librăriile bisericești.

Durata procesului de canonizare

Mitropolitul Laurențiu a explicat că durata procesului de canonizare depinde de lucrările Comisiei mitropolitane care „va alcătui un Studiu – Document amplu, ce va fi însușit de Sinodul Mitropolitan și va fi înaintat cu întregul dosar Preafericitului Patriarh Daniel, pentru a fi trimis Comisiei speciale a Sfântului Sinod, spre cercetare și avizare”.

Foto credit: Tribuna

Comentarii Facebook


Știri recente