Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Bălăcești – Gorj a fost sfințită

Biserica cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Vasile cel Mare” din Parohia Bălăcești, comuna Bălăști, județul Gorj, a îmbrăcat haine de sărbătoare. În ziua de duminică, 11 mai, sfântul locaș a fost sfințit, slujba Sfintei Liturghii și slujba de sfințire fiind săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei, Locțiitor de Arhiepiscop al Râmnicului și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Gabriela Popescu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei. La eveniment au participat sute de credincioși, printre care reprezentanți ai autorităților județene și locale.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a explicat pericopa evanghelică din această zi, „Vindecarea slăbănogului”. „În Evanghelia de astăzi, Mântuitorul Hristos a vindecat pe un slăbănog foarte bolnav și de mulți ani suferind. În Ierusalim era un loc unde ei spălau jertfele, numit scăldătoarea oilor. Acolo veneau cu turmele și, când ajungeau jertfe la Dumnezeu, cărnurile respective le spălau ca să fie curate și aduse ardere de tot înaintea Atotputernicului Dumnezeu. Tot aici, îngerul lui Dumnezeu venea din când în când și tulbura apa, iar cel care intra primul în această apă se făcea sănătos. Nu exista boală care să nu fi fost vindecată de îngerul lui Dumnezeu sau de tulburarea apei, mișcarea apei, semnul prin care cei bolnavi cunoșteau că trebuie să intre în apă și să primească această sfințenie. Deci un înger al Domnului venea și le arăta un semn vizibil de vindecare, un semn al așteptării și al împlinirii, căci mulți erau acolo, după cum ne spune Sfântul Ioan Evanghelistul, și așteptau momentul acela, și numai unul dintre ei putea să se vindece”, a spus ÎPS Irineu.

„În Sfânta Biserică, ne regăsim cu toții copii al lui Dumnezeu”

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța bisericii pentru credincioși, locul unde găsim vindecare. „În Sfânta Biserică, ne regăsim cu toții copii ai lui Dumnezeu. Venim aici pentru că nu avem altă nădejde mai mare și alt loc de scăpare. Nădejdea noastră este Tatăl, scăparea este Fiul, acoperământul este Sfântul Duh, Treime Sfântă, Slavă Ție, spunem întotdeauna în rugăciunile și în cuvântările noastre bisericești. Locul cel mai sfânt unde Dumnezeu protejează pe copiii săi este Casa Sa, așa cum spunem: Casa aceasta este Casa Tatălui Ceresc, este casă de rugăciune, casă de binecuvântare, casă de împlinire a tuturor nevoilor, necazurilor și a tuturor dorințelor noastre”, a adăugat Mitropolitul Olteniei. La final, părintele protopop Ionel Câmpeanu, de la Protoieria Târgu Jiu Sud, a acordat Gramate de mulțumire din partea Mitropoliei Olteniei persoanelor implicate în ridicarea și infrumusețarea acestui sfânt locaș, iar părintele paroh Ion Buicu a primit rangul de iconom stavrofor, pentru activitatea pastorală deosebită.

Piatra de temelie a bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Vasile cel Mare” din Parohia Bălăcești a fost pusă în data de 29 august 2010. Ridicarea acestui sfânt locaș s-a făcut cu sprijinul autorităților locale și al credincioșilor.

Comentarii Facebook


Știri recente