Biserica Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a împlinit jumătate de mileniu de la sfințire

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a împlinit duminică 500 de ani de la sfințire. Cu această ocazie, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a oficiat Sfânta Liturghie la Suceava împreună cu un sobor de ierarhi.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al mănăstirii de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei împreună cu Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, Episcopul Ignatie al Hușilor, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și cu Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului.

Ierarhii au oficiat slujba Parastasului unde au pomenit ctitorii, binefăcătorii și slujitorii mănăstirii care au trecut la viața veșnică.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a citit mesajul transmis de Patriarhul Daniel cu ocazia aniversării a 500 de ani de la sfințirea Catedralei.

Lansare de volum aniversar

Un alt eveniment dedicat aniversării a fost lansarea volumului „Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Istorie – Credință – Cultură și Civilizație”, publicată de Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Autorul volumului este Arhid. Prof. Univ. dr. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Cartea a fost prezentată de Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei o copie a icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Totodată, câte o copie a aceleiași icoane au primit mai mulți binefăcători ai așezământului monahal.

Mai mulți profesori, clerici, oameni de cultură și reprezentați ai administrației locale și centrale au primit distincții din partea Arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților.


Biserica „Sfântul M. Mc. Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a fost construită între anii 1514-1522. Lucrarea a fost începută de Bogdan al III-lea, fiul Sfântului Ștefan cel Mare, și finalizată de nepotul lui, Ștefăniță Vodă, în anul 1522. Biserica a fost pictată atât în interior, cât și în exterior între 1532-1534, sub domnia lui Petru Rareș.

În lăcașul de cult se află racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, aduse de la fosta Catedrală Mitropolitană a Moldovei, Biserica Mirăuți, în anul 1589.

Mănăstirea a fost reședință mitropolitană a Moldovei în perioada 1522-1677, iar din anul 1991 este reședință arhiepiscopală.

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul așezământului monahal pe lista patrimoniului cultural mondial.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei

Comentarii Facebook


Știri recente