Biserica lui Horea va fi restaurată şi promovată prin realitate virtuală

Biserica de lemn construită de Horea se află în proces de restaurare, urmând să fie valorificată prin intermediul realităţii virtuale, anunţă Agerpres. Lăcaşul de cult, provenit din localitatea sălăjeană Cizer, se află acum în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

Biserica a fost construită de Vasile Nicola Urs, cunoscut sub numele de Horea, căpitanul revoluţiei de la 1784.

Biserica din Cizer este o capodoperă a artei arhitecturii tradiţionale din Transilvania. Este una dintre cele mai evoluate tipuri de biserici care pot fi întâlnite în spaţiul transilvănean, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.

Conferinţa a fost organizată pentru promovarea proiectului „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realităţii virtuale”.

Proiectul este finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, fiind implementat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi NUDA AS, organizaţie din Bergen, Norvegia.

Durata proiectului este de 24 de luni şi se află deja într-a opta lună de implementare, au anunţat organizatorii care doresc digitalizarea monumentului şi valorificarea lui prin intermediul realităţii virtuale.

„În cadrul proiectului va fi realizată o expoziţie care va avea atât o componentă de etalare fizică a celor 57 de obiecte restaurate şi conservate în vederea expunerii, cât şi una de prezentare a bisericii Cizer în variantă digitală, ca urmare a procesului complex de scanare a monumentului şi a bunurilor culturale asociate acestuia şi de transpunere a lor în realitatea virtuală.

„Proiectul vizează, de asemenea, dezvoltarea profesională a unui număr de cel puţin 7 membri din echipa proiectului în domeniile restaurării şi conservării patrimoniului, a tehnicilor de promovare şi comunicare şi a utilizării tehnicilor de lucru specifice realităţii virtuale”, se arată într-o informare a organizatorilor.

Biserica a fost construită în anul 1773, după cum se menţionează şi în pisania lăcaşului de cult. După 240 de ani, în 1967, a fost mutată din Sălaj în Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Secţia în aer liber, din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente