Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru a exprima nevoile și speranțele fiecărui credincios și pentru a-și aduce contribuția specifică la proiectul comun european”.

„Conferința privind viitorul Europei” reprezintă o serie de dezbateri și discuții organizate la inițiativa cetățenilor, care îi vor permite fiecărui european să își împărtășească ideile și să contribuie la clădirea unui viitor comun. Programul va începe în data de 9 mai 2021.

Declarația comună referitoare la programul european a fost semnată în 10 martie de președintele Parlamentului European, David Sassoli, prim-ministrul Portugaliei, António Costa, în numele Președinției Consiliului UE, și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Foto credit: Comisia Europeană.

Pr. Sorin Şelaru a salutat declaraţia comună; şi-a exprimat speranţa că proiectul anunţat va reuși să exprime preocupările și aspirațiile reale ale cetățenilor europeni.

Conferința, prima de acest tip, este un exercițiu democratic paneuropean major, care oferă un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă și transparentă cu cetățenii cu privire la o serie de priorități și provocări importante.

Discuțiile vor reflecta, de asemenea, Agenda Strategică a Consiliului European, Orientările politice ale Comisiei Europene pentru 2019-2024, dar și provocările aduse de pandemie.

În general, dezbaterile vor acoperi subiecte precum: lupta împotriva schimbărilor climatice, inegalitatea socială, solidaritatea intergenerațională, perturbările provocate în societate și la locul de muncă de inovațiile tehnologice, rolul Uniunii Europene pe scena globală, fundamentele democratice ale Uniunii, drepturile și valorile europene.

Concluziile conferinţei vor fi prezentate în primăvara anului 2022.

Foto credit: Flickr.com

Comentarii Facebook


Știri recente