Biserica a înființat un serviciu de asistență pentru suferinzii de scleroză multiplă din Timiș

Un psiholog, un asistent social, un kinetoterapeut și un medic psihiatru compun echipa noului serviciului de asistență pentru pacienți cu scleroză multiplă înființat de Fundația Filantropia Timișoara în parteneriat cu Sectorul social filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Timișoarei miercuri, 23 ianuarie 2019.

Noul serviciu social este situat în Timișoara, strada Iuliu Maniu nr. 40 și se adresează comunității de peste 400 persoane din Timiș ce suferă de scleroză multiplă.

Comunitatea acestor pacienți a venit în 2018 la sediul Mitropoliei Banatului pentru a solicita sprijin, deoarece încă nu aveau un loc în care drepturile lor să fie cunoscute și serviciile complementare actului medical să fie posibile, informează Fundația Filantropia Timișoara.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a răspuns acestei solicitări de sprijin prin punerea la dispoziție a unui spațiu dedicat unei astfel de îngrijiri și a încredințat Fundației Filantropia Timișoara lucrările de amenajare și dotare.

Scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare.

Boala este cel mai frecvent motiv de invaliditate de cauză neurologică a adulţilor tineri, după cauzele de invaliditate determinate de traumatisme. Este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi, fiind rară înainte de adolescenţă şi cu incidenţă crescută constant de la adolescenţă până la 35 de ani, cu scădere treptată după această vârstă.

Nu există un tratament curativ al bolii, dar mijloacele terapeutice actuale ameliorează vizibil simptomatologia. Psihoterapia este utilă, ştiut fiind faptul că aceşti bolnavi sunt depresivi (cazurile de suicid sunt frecvente, reprezentând o importantă cauză de deces în scleroza multiplă).

Un astfel de centru a fost deschis și la Oradea în 1993. Odată cu înfiinţarea Asociaţiei Filantropia Oradea, în anul 2009, Centrul de scleroză multiplă a devenit parte integrantă a acesteia, clădirea centrului fiind sfinţită şi inaugurată în 16 noiembrie 2012 de  Episcopul Oradiei.

În prezent, sub patronajul Bisericii funcţionează 40 de unităţi medicale şi farmaceutice. Biserica Ortodoxă este, la ora actuală, cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuţiei în lucrarea socială.

Foto credit: Şcoala Pacienţilor

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente