Biserica ieșeană Sf. Nectarie are o raclă nouă pentru moaștele ocrotitorului ei spiritual

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit marți Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite la biserica „Sf. Nectarie” din Iași. La finalul slujbei, ierarhul a sfințit noua raclă pentru fragmentul din moaștele sfântului.

Racla a fost creată special pentru fragmentul din moaștele sfântului, de către Atelierele Patriarhiei Române.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a binecuvântat noua raclă, precum și noul baldachin care va găzdui fragmentul din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie al Eghinei.

„Sfântul Ierarh Nectarie ne arată nu doar prin cuvântul său, ci prin taina vieții sale că este bine întotdeauna să ne încredințăm viața lui Dumnezeu”, a precizat Înaltpreasfinția Sa în cadrul predicii.

Părintele paroh Petrică Lehaci a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru prezență.

„Racla pe care ați binecuvântat-o reprezintă jertfa enoriașilor, a credincioșilor și nu numai. Darul lor, bănuțul lor, banul văduvei și al orfanilor, și de departe și de aproape, au făcut ca această raclă să fie atât frumoasă. Gândul nostru de a realiza această raclă a fost de la începutul anului 2019”, a mărturisit parohul.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan l-a felicitat pentru inițiativă pe părintele paroh Petrică Lehaci și i-a acordat distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru întreaga sa activitate pastorală.

Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei

Sfântul Nectarie de la Eghina, pe numele la naştere Anastasios Kefalas s-a născut la 13 octombrie 1846 la Silivri, Imperiul Otoman, într-o familie săracă de pe malul Mării Marmara, părinții săi fiind Dimos și Maria Kefalas.

La 7 noiembrie 1876, devine călugăr, cu numele de Lazăr, în celebra mănăstire Nea Moni. În 1877 a devenit diacon, primind numele de Nectarie, pe care l-a purtat toată viața.

Prin generozitatea unui creștin bogat din insulă și cu ajutorul patriarhului Sofronie al IV-lea al Alexandriei a reușit completarea studiilor la Atena și în 1885 obţine diploma Facultății de Teologie din capitala Greciei.

În acelaşi an, Sfântul Nectarie pleacă la Alexandria, în Egipt, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. În 1889, a fost hirotonit episcop și numit mitropolit al Pentapolei (eparhie corespunzând în acea vreme Libiei superioare) de către patriarhul Sofronie, care l-a numit și predicator, secretar patriarhal și reprezentant al său la Cairo.

S-a ridicat la cele veșnice la 8 noiembrie 1920, în urma unui cancer de prostată. Iar în anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia văzând numeroasele minuni care se făceau la moaştele sale, l-au declarat sfânt cu zi de prăznuire la 9 noiembrie.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente