Biserica Greacă din Brăila, desemnată monumentul lunii de Muzeul „Carol I”

Biserica Greacă „Buna Vestire” din Brăila a fost desemnată monumentul lunii aprilie de Muzeul de Istorie „Carol I”.

„Monumentul lunii” este un program cultural inițiat de Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I” și are drept scop promovarea patrimoniului imobil brăilean.

Istoria Bisericii Grecești brăilene începe la mijlocul secolului al 19-lea, fiind strâns legată de istoria comunităţii elene din oraș. Iniţial, pe locul bisericii se afla un paraclis mic de lemn unde se oficia slujba în limba greacă.

Planul bisericii a fost realizat de arhitectul Avraam Ioanidis din Brussa. Construirea lăcașului de cult a început în 1863 și a durat nouă ani.

Biserica este realizată în stil bizantin, având cupolă rotundă şi planul în formă de cruce cu două turle. Construcţia are şi unele influenţe antice greceşti şi renascentiste.

Clădirea are dimensiuni impresionante, ea măsurând la bază 43,40 m în lungime şi 21,55 m în lăţime, se arată pe site-ul muzeului brăilean.

Pictura bisericii a fost executată în trei etape de Gheorghe Tăttărescu (1880): Iisus Pantocrator şi cei patru evanghelişti; pictorul grec Constantinos Livadas Liochis (1900-1902): Sf. Altar, cu o parte din naos, arcada cea mare dinspre răsărit şi arcadele mari din nord şi sud, şi Belizarie (1945-1946): pronaosul şi partea finală a naosului.

Sursă foto: Muzeul Carol I

Comentarii Facebook


Știri recente