Biserica Eroilor Martiri din Decembrie 1989 i-a serbat pe Sfinții Epictet și Astion: Legătura cu eroii martiri

Părintele Marius Vasile Lăcătușu a oficiat joi Sfânta Liturghie la Biserica Eroilor Martiri din Decembrie 1989, construită în Cimitirul Eroilor Martiri ai Revoluției din Capitală. Biserica deține o părticică din moaștele celor doi sfinți. Legătura cu Eroii Revoluției este că, la fel ca Sf. Astion, și eroii din Decembrie 1989 și-au chemat părinții la credință.

„Avem fragmente din moaștele lor încă din 1 iunie 2003, dăruite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie când a sfințit biserica noastră”, a declarat Părintele Paroh Marius Vasile Lăcătușu.

El a oficiat joi Sfânta Liturghie în prezența a numeroși credincioși și a membrilor Asociației pentru Cinstirea Eroilor Martiri ai Revoluției din Decembrie ’89.

„De 18 ani moaștele sunt în biserică și oficiem săptămânal acatistul sfinților, iar de ziua lor Sfânta Liturghie”, a mai spus parohul. El crede că sfinții sunt cei care atrag mulți tineri în comunitatea parohială.

„Legătura Sfinților Epictet și Astion cu cei 280 de tineri care odihnesc în cimitirul nostru este evidentă”, spune părintele.

Sf. Astion a fost cel care și-a atras părinții la credință. Aceștia erau de neam înstărit și veniseră la Halmyris în căutarea lui. Nu l-au mai găsit în viață, dar au găsit în schimb credința creștină și s-au botezat.

Cele 280 de nume ale Eroilor Revoluției sunt pomenite permanent la altarul Bisericii Eroilor Martiri din Decembrie 1989, a mai precizat Părintele Marius Vasile Lăcătușu.

În mod simbolic, la inițiativa lui Ion Barbu, părinte de erou și membru al Asociației pentru Cinstirea Eroilor Martiri ai Revoluției din Decembrie ’89, o raclă cu pământ de la mormintele eroilor stă permanent în biserică, față în față cu fragmentele din moaștele sfinților.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…