Biserica Domnească – Curtea Veche: Sfântul Antonie cel Mare a fost cinstit în Capitală

Biserica Domnească „Sfântul Anton” – Curtea Veche din centrul Capitalei şi-a cinstit marţi ocrotitorul spiritual.

Curtea lăcaşului de cult a devenit neîncăpătoare de mulţimea credincioşilor care au venit la hramul Bisericii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, alături de un sobor de clerici.

În predica rostită, ierarhul l-a prezentat pe Sfântul Antonie cel Mare, ocrotitorul bisericii bucureştene, ca model de supravieţuire în faţa tentaţiilor lumii.

„Sărbătorim astăzi un atlet al lui Hristos. Sfântul Antonie cel Mare este, precum Sfântul Ioan Botezătorul, un învăţător al înfrânării, în vremuri când lumea nu mai are limite, un învăţător al smereniei când din ce în ce mai mult unii se ridică asupra altora, socotindu-se mai îndreptăţiţi şi mai importanţi, dar şi mai puternici”.

„Sunt vremuri în care credinţa multora s-a răcit, s-au risipit gândurile lor în diverse direcţii, nu se mai pot aduna să recunoască minunea existenţei noastre şi a vieţii noastre. Nu se mai pot bucura să deschidă ochii inimii ca să vadă lumina cea de dincolo de lume care a devenit lumină în lumea noastră, pe Domnul nostru Iisus Hristos”.

„Din păcate, în această lume ascultăm zi de zi la ştiri tot felul de veşti tulburătoare, atrocităţi, agresiuni, de lucruri care cutremură în primul rând societatea noastră românească”.

„Să nu ne pierdem speranţa! Sfântul pe care îl sărbătorim astăzi este cu adevărat un model al virtuţilor, al eroismului, al încercărilor duhovniceşti de a supravieţui tuturor tentaţiilor care vin din lume. Trezvia lui duhovnicească şi darul lui Dumnezeu care a fost în el, l-au ajutat ca întotdeauna cu Dumnezeu, cu Hristos să biruiască”.

În încheierea cuvântului, Părintele Episcop s-a rugat Sfântului Antonie cel Mare să aibă grijă de toţi oamenii.

„Sfântul Antonie cel Mare să ne ocrotească toţi, să ne dea bucurie, putere, să ne dea dorinţa aceasta a detaşării de cele lumeşti şi coruptibile, în măsura în care să nu ne robească sufletul şi să ne îndepărtăm de Dumnezeu, pierzându-ne”.

„Să ne ţină aproape de Biserica lui Hristos, de credinţă, de drumul acesta al mântuirii care este o plată extraordinară pentru puţine nevoinţe pe care le trecem în viaţa noastră şi care în raport cu eternitatea nu înseamnă deloc mult”.

Lăcaşul de cult are din 4 iulie 2017 un fragment din moaștele ocrotitorului spiritual, adus de la o biserică din Franța, de lângă Grenoble.

Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis Patriarhal cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente