Biserica din Lipova a primit veșmânt de har și binecuvântare

În Duminica a VI-a după Înviere, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oficiat Slujba de sfințire a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Parohia Lipova, Protopopiatul Bacău, informează epr.ro

Preoții și credincioșii din comună și din parohiile apropiate au întâmpinat ierarhul, după tradiția moștenită de veacuri, cu flori, pâine și sare.

Noul lăcaș de cult, ridicat cu sprijinul Primăriei Lipova, al Secretariatului de Stat pentru Culte și, în principal, al credincioșilor parohiei, a primit ca ocrotitori, la momentul târnosirii, și pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Sfântul voievod Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan Radu și Matei, și sfetnicul Ianache, care sunt cinstiți anul acesta în mod deosebit în Patriarhia Română, la împlinirea a 300 de ani de la martirajul lor.

În cadrul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit în treapta de preot Părintele Diacon Mihai Florin Mocanu, pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae”, Răcăciuni, Protopopiatul Sascut.

Pentru râvna și buna coordonare a lucrărilor de zidire a Bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena”, Lipova, Preacucernicul Părinte paroh Petru Bălăiță a fost hirotesit, primind rangul onorific de iconom-stavrofor, iar credincioșilor ce s-au implicat în construirea edificiului eclesial le-au fost oferite distincții de vrednicie.

Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, referindu-se la evenimentul sfințirii bisericii, a mărturisit între altele: „La acest moment de sărbătoare am trăit clipe emoționante, clipe de bucurie, pentru că o nouă poartă către cer a fost consacrată astăzi. După o jertfă, o dăruire totală, o cruce pe care ați purtat-o timp de zece ani, alături de părintele Petru Bălăiță, ați reușit să vă înscrieți în rândul ctitorilor de lăcașuri sfinte, alăturându-vă prin efortul dumneavoastră moșilor și strămoșilor, care au lăsat un semn al identității lor prin lăcașurile pe care le-au ridicat, prin troițele cu care au bornat cărările, prin credința pe care au mărturisit-o și au știut să o lase fiilor și nepoților, pentru ca aceștia să o transmită urmașilor nealterată.”

La acest moment de sărbătoare au fost prezenți și doi dintre slujitorii care au păstorit o vreme pe credincioșii din Parohia Lipova: Pr. Ioan Pleșcău – paroh al parohiei „Sf. Dumitru”, Bacău – și Pr. Ciprian Marius Cloșcă – paroh al Parohiei „Sfinții Voievozi”, Izvoare-Bacău.

În cuvântul său, Părintele Protopop Costică Busuioc a făcut o scurtă incursiune în istoria locului și a celor două lăcașuri de cult, cel de lemn cu hramul „Buna Vestire” și cel nou, de zid, „care a primit veșmânt de har și binecuvântare prin sfințirea săvârșită de către ierarh”. „Dacă în zece ani ați muncit, v-ați jertfit să vedeți acest vis împlinit, aveți datoria sfântă să fiți în continuare alături de părintele dumneavoastră, să împliniți rostul acestei zidiri, de a vă regăsi în comuniune de rugăciune în fiecare sărbătoare, când se jertfește în chip nesângeros, în Sfânta Liturghie, Hristos Arhiereul Cel veșnic.” – a mai spus părintele protopop.

La final, Pr. Petru Bălăiță a dat glas sentimentelor de prețuire și mulțumire față de toți cei care l-au înconjurat și încurajat să ducă la bun sfârșit proiectul ridicării acestei biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente