Biserica din cartierul Blebea al orașului Târgu Neamț, sfințită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Momente de aleasă trăire duhovnicească în cartierul Blebea din orașul Târgu Neamț, unde peste 2.000 de credincioși au fost prezenți duminică, 21 septembrie 2014, la sfințirea Bisericii cu hramurile „Sf. M. Mc. Gheorghe” și „Acoperământul Maicii Domnului”, infomează „Ziarul Lumina”.

Slujba de târnosire, succedată de slujba Sfintei Liturghii, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La final, pr. Constantin Platon, parohul bisericii din Blebea, a fost hirotesit întru treapta de iconom stavrofor.

Numeroși oameni din orașul Târgu Neamț au ținut să fie alături de credincioșii și de părintele paroh din cartierul Blebea, care, după 14 ani de muncă, au reușit să finalizeze zidirea și pictarea Bisericii cu hramurile „Sf. M. Mc. Gheorghe” și „Acoperământul Maicii Domnului”. Prezent la sărbătoare, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost întâmpinat la poarta locașului de cult de un grup de tineri îmbrăcați în tradiționalul costum popular și de soborul slujitor, în frunte cu părintele Ioan Dogaru, protopopul Protoieriei Târgu Neamț. La eveniment au fost prezente și oficialități locale și județene.

După tradiționala primire, a urmat slujba de sfințire a locașului de cult, ce a început cu citiri din Psalmul 143, urmate de cereri și rugăciuni. După aceea, credincioșii și corul, conduși de IPS Teofan, au pornit în procesiune și au înconjurat biserica. La fiecare oprire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a uns cu Sfântul Mir, în semnul Crucii, pereții exteriori ai bisericii. După intrarea în sfântul locaș, a urmat punerea de către IPS Teofan a unei cutiuțe cu sfinte moaște într-un locaș săpat special în masa Altarului, sigilat imediat cu ceară. După așezarea moaștelor în masa Altarului, a urmat spălarea și ungerea Sfintei Mese cu apă sfințită și cu mir, iar icoane ale celor patru evangheliști au fost prinse de masa Altarului, câte una la fiecare colț. Slujba a continuat cu punerea unui acoperământ subțire pe Sfânta Masă, strâns de Altar cu o bandă tricoloră și pecetluită, după care masa Altarului a fost înveșmântată cu un acoperământ bogat împodobit, precum și cu celelalte obiecte sfințite, printre care antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul și lumânări. După sfințirea Altarului și împodobirea lui, întreaga biserică a fost cădită, iar IPS Teofan a uns cu Sfântul Mir cei patru pereți ai bisericii și sfintele icoane, făcând pe fiecare semnul Crucii cu mir.

Înțelesul vieții creștinești

Slujba de târnosire a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată pe un podium special amenajat în curtea locașului de cult. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre înțelesul vieții creștinești: „Nu ne cere Dumnezeu să renunțăm nici la slujiri importante în viața lumii și a cetății, nu ne cere să renunțăm nici la familie, nu ne cere să renunțăm nici la avere, ci toate acestea, care împodobesc viața noastră, pot fi împlinite în același timp cu mântuirea sufletelor noastre. Dacă omul își împlinește așa cum se cuvine slujba lui, dacă se mărginește a câștiga cinstit și se luptă din toată ființa sa să aibă o familie binecuvântată, poate să-și deschidă ființa lăuntrică pentru prezența Domnului Hristos în viața sa, pregustând încă din această lume taina Împărăției cerurilor”.

La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtășirii credincioșilor, pr. protopop Ioan Dogaru a dat citire hrisovului de sfințire, după care pr. Constantin Platon, parohul bisericii din Blebea, a ținut un cuvânt de învățătură, în care a mulțumit ctitorilor. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Constantin Platon iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bedernița și brâul roșu. Totodată, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit enoriașilor și ctitorilor, oferind distincții de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la ridicarea și pictarea locașului de cult.

Ridicarea noii biserici din cartierul nemțean Blebea a început în 2000, la doi ani după sosirea în parohie a preotului Constantin Platon. Construcția s-a înălțat pe un teren cumpărat în apropierea bisericii vechi, din lemn, preluând cele două hramuri ale acesteia – Sf. M. Mc. Gheorghe și Acoperământul Maicii Domnului. În anul 2003 a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în noua biserică, în ziua hramului, după ce părintele Antistescu, fostul protopop, a dat binecuvântare pentru slujire. Noua biserică e construită în stil ștefanian, arhitectura fiind respectată în cele mai mici detalii de o echipă de meșteri de la Oglinzi. În exterior este învelită în sită, adică în bucăți subțiri de lemn asemănătoare cu dranița, pe care le-au înflorat și le-au așezat pe biserică meșteri din Bucovina.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…