Biserica bucureșteană închinată marilor mucenici Gheorghe și Pantelimon deține moaștele ambilor săi ocrotitori

La un an și ceva de la primirea moaștelor Sfântului Pantelimon, o biserică bucureșteană a primit sâmbătă și fragmente din moaștele Sfântului Gheorghe. Este vorba de Parohia „Capra” din cartierul Pantelimon.

Biserica are hramul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, dar a fost închinată ulterior și Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, după numele cartierului în care se află.

La primirea cinstitelor moaște aduse din Grecia – Mitropolia de Veria a fost organizat un program liturgic care a inclus, sâmbătă seara, o procesiune în jurul bisericii. Duminică, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a fost prezent la biserică pentru a sfinți racla destinată moaștelor Sfântului Gheorghe.

Preasfinția Sa a transmis felicitările Patriarhului Daniel cu această ocazie apreciind activitatea parohiei. Ierarhul a subliniat ce au în comun cei doi mari martiri.

„Atât Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cât şi Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, au suferit moarte martirică în același an – 303, la aceeași vârstă – 20 de ani, în timpul aceleiași persecuții a împăratului Diocleţian”, a spus PS Paisie Sinaitul.

Episcopul vicar patriarhal le-a explicat credincioșilor că „motivul pentru care Biserica cinsteşte sfintele lor moaşte nu este numai unul de ordin comemorativ, în amintirea morții lor martirice, ci pentru că moaştele lor sunt cu adevărat sfințite, sunt purtătoare de har, de putere dumnezeiască”.

PS Paisie a precizat că de-a lungul atâtor veacuri, din secolul 4 până în secolul 21, prin moaștele acestor sfinți „s-au săvârșit nenumărate vindecări trupești sau sufletești, s-au împlinit noian de rugăciuni adresate lui Dumnezeu, s-au mântuit mulțimi de suflete”.

Delegația care a adus cinstitele moaște din Grecia a fost condusă de Arhimandritul Sosipatru Pitoulias.


Numele Parohiei „Capra” vine de la primul ctitor. În jurul anului 1877, familia unui negustor de zarzavaturi pe nume Constantin Duţulescu, poreclit „Capră”, a construit această biserică în mahalaua Pantelimonului, chiar pe pământul din care îşi câştiga existenţa. La efortul lor au contribuit atunci alte 150 de persoane.

Biserica a fost translată în 1985. Lăcașul de cult aflat la șosea a fost propus spre demolare în 1975, pentru lărgirea Șoselei Pantelimon. În cele din urmă, parohul de atunci, Pr. Ion Popescu a reuşit să convingă autorităţile ca biserica să nu fie dărâmată, ci translată, după metoda găsită de inginerii Eugen Iordăchescu şi Gheorghe Mija. Aceasta a fost mutată cu aproape 90 m spre nord-est, pe terenul cimitirului parohial.

Întrucât biserica devenise neîncăpătoare pentru credincioșii parohiei, la începutul anilor 2000, preotul paroh Viorel Jugănaru împreună cu ceilalți slujitori şi Consiliul parohial au decis să înceapă lărgirea bisericii; i s-a adăugat un pronaos lărgit şi înălţat faţă de dimensiunile iniţiale, sprijinit pe mai mulţi stâlpi, completat cu un pridvor deasupra căruia este construit un cafas încăpător pentru corul bisericii.

Biserica Sf. Gheorghe „Capra” este menționată în „Jurnalul fericirii” de Nicolae Steinhardt, care descrie atmosfera cartierului negustoresc al Pantelimonului, locul copilăriei lui.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto!

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente