Mitropolitul Ioan al Banatului, Arhiepiscopul Timotei al Aradului și Episcopul vicar Emilian Crișanul au binecuvântat duminică Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Lipova, la finalul lucrărilor de restaurare.
Lăcașul de cult, construit probabil în secolul 12, este atestat documentar în secolul 14 și reprezintă, datorită modificărilor prin care a trecut, un „compendium” de istorie, conform preotului paroh Raul Moț.

După binecuvântarea lucrărilor, evenimentul a continuat cu slujba Sfintei Liturghii. La final au fost conferite diverse diplome și distincții celor care au sprijinit proiectul.
Pentru întreaga activitate la biserica din Lipova, Pr. Raul-Adrian Moț a primit din partea Chiriarhului arădean Distincția eparhială ,,Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici”, notează Arhiepiscopia Aradului.
Proiectul de renovare a lăcașului de cult a debutat în 2019 și a costat peste 21 de milioane de lei, fonduri europene.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Lipova este, poate, cel mai interesant monument de artă veche românească din Banat, subliniază preotul Raul Moț.

Transformările pe care le-a suferit, în decursul timpului, indică etapele înregistrate de evoluția artei românești în această parte de țară. Elementele sale de arhitectură şi pictură constituie un fel de „compendium“ de istorie. A fost construită probabil în secolul 12, prima atestare documentară existând din secolul 14, în stil bizantin, având o cupolă pe naos şi abside laterale de formă dreptunghiulară, un plan deosebit de „triconcul” obișnuit.
Din vechea pictură, datând din secolul 15, se mai păstrează două panouri în pronaos, înfățișându-i pe Sfinții Pahomie şi Teodosie, întemeietorii monahismului răsăritean, o dovadă că această biserică a fost inițial mănăstirească. După 1718, Lipova a intrat sub stăpânirea austriacă, iar lăcașul de cult a devenit biserică parohială.
Foto credit: Arhiepiscopia Aradului