Biserica Ansamblului arhitectural de la Băjești a fost resfințită

Biserica și ansamblul curților fortificate de la Băjești au fost resfințite duminică de Arhiepiscopul Calinic, în urma unor ample lucrări de restaurare, informează Arhiepiscopia Argeșului.

IPS Calinic resfințește altarul bisericii de la Băjești. ©Arhiepiscopia Argeșului

A fost restaurată pictura murală din interiorul și exteriorul lăcașului de cult, au fost realizate centuri perimetrale din beton, refăcute bolțile și renovat acoperișul bisericii, precum și ancadramentele din piatră și a fost schimbată vechea pardoseală cu piatră de calcar din Vrața, Bulgaria.

Pictura Bisericii din Băjești. ©Arhiepiscopia Argeșului

După slujba de sfințire, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a oficiat Sfânta Liturghie și l-a hirotesit pe preotul paroh Marinescu Constantin în iconom stavrofor.

IPS Calinic hirotesește iconom stavrofor pe parohul din Băjești. ©Arhiepiscopia Argeșului

Tot duminică la Băjești, Protoiereul Protopopiatului Câmpulung Muscel, a primit distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”, iar primarul comunei Bălilești distincția ,, Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel”.

Ctitoria Marelui Ban Mareș Băjescu, zidită între anii 1666-1669, are hramul Adormirea Maicii Domnului și este împrejmuită de un zid din piatră de râu și cărămizi în casete.

Ansamblul arhitectural de la Băjești. ©Arhiepiscopia Argeșului

Curtea de la Băjești cuprindea în afara bisericii-paraclis, un ansamblu de construcții din care se conservă un turn circular, precum și o pivniță, pe latura sud-estică, edificată din bolovani și consolidată prin arce-dublouri.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului

Comentarii Facebook


Știri recente