Biserica Albaniei renaşte vizibil: Peste 60 de lăcaşuri de cult restaurate în 28 de ani

Deşi contextul nu a fost prielnic, Biserica Ortodoxă a Albaniei a restaurat, în perioada 1991-2019, şaizeci şi trei de biserici şi mănăstiri, investind peste 10 milioane de euro, informează Orthochristian care citează Romfea.

Multe dintre lăcaşurile de cult restaurate îşi pierduseră funcţia liturgică şi fuseseră folosite ca depozite, săli de cinema etc.

În ciuda lipsei fondurilor din perioada de început, prin implicarea şi eforturile Arhiepiscopului Anastasie finanţările au început să apară, astfel că la acest proiect au contribuit financiar oameni din întreaga lume.

Materialele şi metodele de restaurare au fost alese pentru a proteja iconografia şi pentru a reda lăcaşurilor de cult specificul original.

În anul 2001, Biserica Albaniei a înfiinţat Organizaţia Patrimoniului Cultural, fiind dedicată în mod special renovării şi restaurării edificiilor eclesiale.

Biserica Albaniei a trecut prin momente grele de-a lungul istoriei, fiind situată la granița dintre Răsărit și Apus.

În data de 22 noiembrie 1967 Albania a fost declarat stat ateist și orice activitate religioasă a fost declarată ilegală. Conform statisticilor au fost distruse peste 1.600 biserici și mănăstiri.

Refacerea Bisericii Ortodoxe din Albania a început o dată cu venirea la conducere a Preafericitului Părinte Anastasie, ca exarh al Patriarhiei Ecumenice pentru Albania, în iulie 1991.

După prăbușirea regimului comunist din 1990, în Țara Vulturilor mai supraviețuiau doar 15 preoți și trei diaconi, toți bătrâni și neputincioși.

Foto credit: Facebook/Monastery of St. John Vladimir – Elbasan

Comentarii Facebook


Știri recente